Kot je po poročanju ameriške tiskovne agencije AP pojasnila norveška policija, so ob 11.22 prejeli klic z veleposlaništva, nakar so tja napotili posebno enoto za deaktivacijo bomb ter pse, izurjene za odkrivanje eksploziva. Nemudoma so tudi evakuirali območje v krogu 500 metrov okoli veleposlaništva.

Evakuacija je tako med drugim prizadela obiskovalce kraljeve palače, rezidence norveških monarhov, medtem ko so uslužbenci palače lahko ostali. Članov kraljeve družine v palači danes dopoldne ni bilo, je poročala norveška tiskovna agencija NTB. Izpraznili so tudi poslopje narodnega gledališča ter eno osrednjih postaj podzemne železnice in zaprli promet.

Posebne enote policije so sicer kasneje ugotovile, da se v sumljivem paketu ne skriva bomba, nakar so že preklicali tako bombni preplah kot tudi poziv k evakuaciji, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Pri tem se sklicuje na sporočilo policije, objavljeno na spletnem družbenem omrežju Twitter.

Pred dobrim letom, 22. julija lani, je desničarski skrajnež Anders Behring Breivik v vladni četrti v Oslu sprožil avtomobil bombo in ubil osem ljudi. Kasneje je na bližnjem otoku Utoya postrelil še 69 udeležencev poletnega tabora.