Epidemija je izbruhnila v okrožju Kibale, kakih 200 kilometrov od prestolnice Kampala in 50 kilometrov od meje z Demokratično republiko Kongo. Na območju so ekipe ugandskega ministrstva za zdravje in centra za preprečevanje bolezni ameriške vlade. Sewaka je še zagotovil, da bodo čim prej vzpostavili centre za karanteno.

Virus ebole velja za izredno nalezljivega, širi pa se s pomočjo telesnih tekočin. Simptomi med drugim vključujejo vročino, bruhanje, drisko, bolečine v trebuhu, ošpicam podoben izpuščaj, pordele oči in krvavenje iz telesnih odprtin, poroča CNN. Zelo nalezljiva ebola je v 50 do 90 odstotkih smrtna, zdravila zanjo pa ni. Zdravniki se tako borijo predvsem proti simptomom bolezni.

Zdravstveni uradniki so javnost opozorili, naj prijavi primere okužbe in se izogiba stiku z vsemi, ki kažejo znake okužbe. Prav tako morajo dezinficirati obleke okuženih in njihova ležišča.

Javnosti je odsvetovano uživanje mrtvih živali, predvsem opic, in pa zbiranje na območjih, kjer so zabeležili več primerov okužbe.

Virus prvič pojavil leta 1976

Smrtonosni virus je poimenovan po reki Ebola na severu DR Konga, kjer se je prvič pojavil leta 1976. Po podatkih WHO so od takrat na afriški celini - točneje v Ugandi, DR Kongu, Gabonu in Kongu - zabeležili njeno epidemijo okoli 15-krat. Okuženih je bilo 1800 ljudi, umrlo pa več kot 1300.

Na zahodu Ugande so epidemijo ebole zabeležili že konec leta 2007 in v začetku 2008, ko je zahtevala 37 življenj. Ljudje pa se še vedno spominjajo epidemije leta 2000, ki je na severu države zahtevale več kot 200 življenj.