Kot je namreč pojasnila Katja Konečnik iz službe za stike z javnostjo na kočevski območni enoti Zavoda za gozdove Slovenije, so se za odstrel mladiča odločili v upanju, da bo medvedka dovolj prestrašena in se ne bo več vračala v bližino naselij.

V ta namen so prejšnji ponedeljek postavili dodatne preže na dveh kmetijah v tej okolici, v nedeljo zvečer pa so nato odstrelili enega od dveh mladičkov v bližini hiš. Po besedah Konečnikove se je kasneje istega dne medvedka vrnila, saj je iskala drugega mladiča, ki se je izgubil. Lovci so se zato odločili, da bodo dežuranje podaljšali, vendar se do danes zjutraj medvedka ni več vrnila.

Agencije RS za okolje je po besedah Konečnikove zaradi teh težav ponovno izdala odločbo o odstrelu drugega mladiča in mame medvedke. "Lovci bodo vsak dan čakali v bližini ogroženih hiš in v kolikor bi se medvedka vrnila, bi sledil odstrel," je dejala. V primeru, da medvedka z mladičem ne bo povzročala več težav in je ne bodo več opazili v bližini naselij, pa po njenih zagotovilih odstrela ne bo.

Medvedka v preteklosti ni povzročala težav na tem območju, je povedala Konečnikova. So pa po njenih besedah lovci v tem času opazili večje število medvedov v okolici, kar pomeni, da verjetno prihaja do prerazporejanja teritorijev medvedov. "Medvedke z mladiči pa so med šibkejšimi in so tako prve, ki se morajo odmakniti. Ta je očitno zašla na območje teh treh naselij," je dejala Konečnikova.

Odstrel mladičev je sicer eden od dveh postopkov, po katerem ravnajo v takih primerih. Kot je pojasnila Konečnikova, bi se lahko odločili za takojšen odstrel medvedke, vendar bi to lahko povzročilo tudi tudi smrt mladičev, če ti ne bi bili sposobni preživeti brez mame. "Temu so se lovci želeli izogniti," je pojasnila.

V zadnjih mesecih je to že četrti primer, ko so v bližini naselij opazili medveda. Maja so zabeležili dva napada medveda na ljudi. V bližini Velike Slevice v občini Velike Lašče je medvedka napadla žensko, na cesti nad vasjo Zapotok v občini Ig pa je medved napadel moškega. Sredi aprila pa so na območju med Velikim Kozjem in Lovrencem v bližini Sevnice opazili medvedko z mladiči.