Zaradi obilnih padavin so v soboto kitajske oblasti iz prestolnice evakuirale preko 50.000 ljudi, večinoma iz hribovitih predmestij Pekinga.

Kljub varnostnim ukrepom je deževje terjalo človeška življenja. Med smrtnimi žrtvami je policist, na katerega je med reševalno akcijo padla električna napeljava, 25 ljudi je utonilo, več pa jih je umrlo tudi v prometnih nesrečah in pod ruševinami hiš, ki niso zdržale močnega naliva. Številna trupla so reševalci našli šele danes.

V pekinški četrti Fangshan so v 14 urah zabeležili 46 centimetrov padavin, kar je najintenzivnejši naliv, kar so jih v kitajski prestolnici zabeležili od začetka vodenja statistik leta 1951.

Dež je ohromil tudi pekinško cestno omrežje, saj so se številne ceste znašle meter pod vodo, okoliška letališča pa so morala odpovedati 475 letov.

Danes je prebivalce Pekinga vendarle razveselilo sonce, oblasti pa so sprožile obsežno čistilno akcijo za sanacijo posledic sobotnega vremenskega kaosa.

Na severovzhodu in jugozahodu države, kjer je od petka zaradi nepričakovanega dežja umrlo najmanj deset ljudi, so sicer za danes napovedani novi nalivi.