47-letni moški je bil v petek zvečer v kraju Thörl peš na poti k svojim staršem, ko ga je presenetila narasla Mura. Reševalci so ga našli šele danes zjutraj, mrtvega v enem od stranskih jarkov, je APA izvedela pri tamkajšnjih prostovoljnih gasilcih.

Kraj St. Lorenzen v okrožju Liezen je medtem od davi delno odrezan od sveta. Skorajda cela vas je uničena, saj jo je po močnem deževju opustošil plaz blata in mulja, ki je odnašal hiše, mostove in avtomobile. Več deset ljudi je moralo zapustiti domove, nekatere so morali reševati s helikopterji avstrijske vojske in policije. Nekega huje ranjenega moškega so prepeljali v bolnišnico.

Potem ko so morali elementarno nesrečo razglasiti v St. Lorenznu, je ta ukrep popoldne sledil še kakih 60 kilometrov vzhodno - v vasi Kleinsölk, prav tako v okrožju Liezen, kjer je nekaj deset prebivalcev odrezanih od sveta. Evakuirati so morali med drugim tudi okoliško vas Schwarzenbach, poroča APA.

Avstrijski minister za okolje Nikolaus Berlakovich je Štajerski že obljubil 1,5 milijona evrov nujne pomoči za prvo soočenje s posledicami poplav in neurij.

Mura bo naraščala do nedelje

Slabo vreme z deževjem se je danes nadaljevalo, o poplavah in škodi poročajo tudi iz nekaterih drugih okrožij na avstrijskem Štajerskem, Mura pa narašča tudi na slovenski strani meje.

Pretok Mure v Gornji Radgoni je danes zvečer po podatkih Agencije RS za okolje znašal 760 kubičnih metrov na sekundo in se razliva znotraj poplavnih nasipov vzdolž struge. Mura bo na tem območju naraščala še vse do nedelje, ko bo po trenutnih predvidevanjih v jutranjih urah dosegla pretok med 1100 in 1300 kubičnih metrov na sekundo.

Tekom dneva se bo visokovodni val pomikal vzdolž reke Mure proti meji s Hrvaško. Ob takem pretoku lahko gladina vode na nekaterih mestih doseže vrh poplavnih nasipov.

Višji vodostaj ima zaradi padavin v Avstriji tudi Drava. Njen pretok na vodomerni postaji Črneče Dravogradu je ob 19. uri znašal 1040 kubičnih metrov na sekundo, kar zaenkrat še ne predstavlja poplavne nevarnosti vzdolž toka.

Drava je pred leti poplavila na območju stare struge v Dupleku, kjer je danes gladina vode višja od običajne. Po navedbah domačinov pa ni razloga za preplah, saj je tako bolj ali manj ob vsakem deževju.