Koloradska policija se je od petka trudila vstopiti v Holmesovo stanovanje. To so ji oteževale številne pasti in eksplozivne naprave, s katerimi ga je morilec zavaroval. Zaradi nevarnosti eksplozije so evakuirali okolico, v pripravljenosti so gasilci.

Danes jim je vendarle uspelo odstraniti "prvo grožnjo" ter vstopiti v stanovanje. Kot so povedali, je šlo za past, namenjeno temu, da ubije prvega, ki bi stopil v stanovanje. Odstranili so jo tako, da so v past ustrelili in tako povzročili manjšo nadzorovano eksplozijo, poroča Reuters.

V stanovanju zdaj že deaktivirajo ostale eksplozivne naprave, ki jih je nastavil Holmes. Kot je povedala tiskovna predstavnica policije, bo morda potrebna tudi nadzorovana eksplozija.

Stanovanje presenetilo policiste

Vodja policije v Aurori Dan Oates je pred tem razkril, da policistom velike preglavice povzroča vprašanje, kako varno vstopiti v stanovanje.

"Sam nisem še nikoli videl česa podobnega temu, kar nam kažejo fotografije stanovanja," je dejal. Preden so začeli s poskusi vstopa v stanovanje, so si ga namreč ogledali s pomočjo videokamere. Kot je pojasnil, gre za množico žic, različnih pregrad, kozarcev z naboji, kozarcev s tekočino, ki spominjajo na možnarje, in podobno.

Številni prebivalci Aurore so se medtem v noči na danes udeležili vigilije za žrtvami napada, na prizorišču tragedije pa ljudje množično polagajo cvetje in sveče.

Na petkov napad se je danes znova odzval tudi ameriški predsednik Barack Obama. Ljudem v Aurori je obljubil, da bo zvezna vlada storila vse, kar je v njeni moči, da odgovornega za ta ostuden zločin doleti roka pravice. Dejal je še, da bo vlada sprejela vse možne ukrepe, da zagotovi varnost Američanov.

V nekaterih kinematografih poostreni ukrepi

Kot poroča ameriška tiskovna agencija AP, ameriški zvezni preiskovalni urad FBI in ministrstvo za domovinsko varnost nimata informacij o tem, da bi obstajali načrti za nadaljnje napade na ameriške kinematografe. S tem sta v petek uradno seznanila kinematografe, kljub temu pa so nekateri od njih poostrili varnostne ukrepe.

Holmes, ki bo predvidoma v ponedeljek dopoldne po krajevnem času stopil pred preiskovalnega sodnika, sicer še vedno ne komunicira s policisti, tako da motivi za njegovo dejanje ostajajo neznanka.

Policija je ugotovila, da je Holmes - inteligenten magister nevrologije iz premožne družine in brez kartoteke - do celotnega svojega arzenala prišel popolnoma zakonito. Orožje je namreč v zadnjih nekaj mesecih nakupil v okoliških trgovinah in preko spleta.

Množični morilec iz Kolorada se je izdajal za Jokerja

James Eagen Holmes, ki je na petkovi polnočni premieri novega filma o Batmanu v ameriški zvezni državi Kolorado pobil 12 ljudi in ranil 59 ter se nato brez upiranja predal, s policisti zaenkrat ne komunicira, ampak čaka na odvetnika. Motiv za pokol, ki ga je izvedel ta 24-letni magister nevrologije, tako za zdaj ostaja neznan.

Newyorški policijski komisar Ray Kelly je novinarjem dejal, da naj bi si osumljenec pobarval lase v rdeče in policiji ob aretaciji povedal, da je Joker iz Batmanovih filmov. Vendar pa šef policije Aurore v predmestju Denverja Dan Oates teh informacij ni potrdil.

Po pokolu so v ameriških kinodvoranah že uvedli strožje varnostne ukrepe, newyorški župan Michael Bloomberg pa je to priložnost izkoristil za nov napad na razširjenost orožja v ZDA. Pokol so obsodili tudi številni politiki, od predsednika ZDA Baracka Obame navzdol. Obama je v petek prekinil kampanjo za ponovno izvolitev in dejal, da bo to dan za molitev in samorefleksijo.

Holmes je po izpovedih prič in podatkih policije prišel malo po polnoči v petek po krajevnem času v veliko kinodvorano v Aurori, odet v neprebojni jopič in zakrit s čelado ter plinsko masko. S seboj je imel granate s solzivcem, polavtomatsko puško, šibrovko in dve pištoli.

Ljudje so mislili, da gre za del predstave

Ko je odvrgel plinske granate so ljudje mislili, da gre za del premierne predstave, in šele ko je začel streljati, so se zavedli, da je stvar precej bolj resna. Policija poroča, da je s streljanjem zadel 71 ljudi, eno osebo tudi skozi steno v sosednjo kinodvorano.

Policija je prihitela na kraj tragedije v nekaj minutah in Holmesa ujela na parkirišču, kjer se je brez težav predal. Ob aretaciji je policijo obvestil, da je njegovo stanovanje minirano, zaradi česar so preiskavo izvedli zelo previdno in izpraznili okoliške zgradbe. V stanovanju so zares našli različne eksplozivne naprave.

Množični morilec je do orožja prišel zlahka in povsem legalno, saj ga je kupil v ustreznih trgovinah v Denverju in okolici. Za zagovornike pravice do nošnje orožja je njegov primer zelo kočljiv, saj gre za mladeniča, ki ni imel nikoli težav z zakonom. Doslej tudi ni znano, da bi imel kakšne duševne motnje, prej nasprotno.

Lani vpisal doktorski študij

Prihaja iz dokaj premožne družine in velja za zelo inteligentnega. Odraščal je v predmestju San Diega v Kaliforniji, kjer še vedno živita njegova starša in sestra. Oče je direktor računalniškega podjetja, mama pa medicinska sestra.

Holmes je srednjo šolo končal z odliko, nato brez težav končal študij nevrologije na univerzi Kalifornije v Riverdalu. Pridobil je tudi magisterij, nato pa ni dobil zaposlitve, nakar je lani vpisal doktorski študij na univerzi Kolorado v Denverju.

Bil naj bi sicer precej zadržan, po nekaterih navedbah samotarski, pogosto so ga videvali z različnim orožjem. Na Facebooku oziroma drugih družbenih omrežjih o njem ni sledi, kar pa lahko tudi pomeni, da jih je namerno izbrisal. Odgovor na to, zakaj je pobijal, bo lahko dal le sam.

V ZDA na vrsti žalovanja

V ZDA se bo sedaj začelo obdobje žalovanj in spominov na žrtve, medtem ko bo razprava o razširjenosti orožja glede na dosedanje izkušnje kmalu potihnila brez sprememb. Orožarski lobi NRA je namreč premočan, da bi bilo mogoče na nacionalni ravni resneje poseči v to pravico.

Zadnji veliki pokol se je v ZDA zgodil leta 2009, ko je vojaški psihiater major Nidal Hasan pobil 13 vojakov ter ranil 29 v vojaškem oporišču Fort Hood v Teksasu. V Koloradu so največji pokol doživeli leta 1999, ko sta dva dijaka srednje šole Columbine v Littletonu pobila 13 ljudi, ranila 23, nato pa se ubila še sama.

Predsednik Barack Obama je v petek v Fort Myersu na Floridi dejal, da je takšno zlo nesmiselno in brez razuma. Podobno je leta 1999 dejal tedanji predsednik Bill Clinton, pa tudi drugi ameriški predsedniki pred in za njim. Pravica do orožja pa v ZDA, razen nekaterih izjem, kot je New York in druga večja mesta, ostaja neomejena.