Reuters po podatkih policije poroča, da je maskirani strelec na morilskem pohodu med premiero omenjenega filma pobil 12 ljudi, vsaj 38 jih je ranil. Do incidenta je prišlo ob pol eni uri zjutraj po tamkajšnjem času, okoli 8.30 ure zjutraj po našem času. Strelec naj bi imel na glavi plinsko masko.

Ena od prič je za Today Show povedala, da je bil strelec oblečen v oblačilo, podobno tistemu, ki ga nosijo pripadniki posebnih enot, gledalce pa je streljal, ko so ti skušali pobegniti iz dvorane.

BBC, ki o dogodku poroča V ŽIVO, dodaja, da je policija osumljenca že prijela na parkirišču, ki se nahaja v bližini, pri sebi je imel puško in pištolo. Policija meni, da je najverjetneje več orožja pustil za seboj v dvorani kina. Aretirani moški je policiji povedal, da ima doma še več eksplozivnih teles.

Fotografijo osumljenca je Univerza v Koloradu poslala medijem.

Po poročanju ameriške medijske hiše ABC je za napad osumljen 24-letni krajan predmestja Aurora James Holmes. Po podatkih ameriškega Zveznega preiskovalnega urada (FBI) osumljenec ni povezan s katero od terorističnih organizacij. Policija tudi nima dokazov, da bi bil v napad poleg osumljenca vpleten še kdo. Mediji so sprva poročali o dveh napadalcih.

Po poročanju CNNa je bil James Holmes doktorski študent nevroznanosti na univerzi v Koloradu. Lansko leto je študij prekinil.

Na tragedijo se je odzval predsednik Barack Obama, ki je dejal, da ga je "grozljiv dogodek šokiral in razžalostil“. Odzval se je tudi Mitt Romney, ki je povedal, da sta s soprogo Ann globoko žalostna zaradi nesmiselnega nasilja, ki je v Koloradu vzelo toliko življenj.

Danes ni dan za politiko, temveč za molitev in premislek

Aktualni ameriški predsednik Barack Obama je na Floridi, kjer je potekalo politično zborovanje, poudaril, da danes ni dan za politiko, temveč za molitev in premislek, vse zbrane pa je prosil, naj se mu pridružijo pri minuti tišine za vse žrtve strelskega napada v Koloradu.

"Takšno zlo nima smisla. Nikoli ne bomo vedeli, zakaj nekdo drugemu vzame življenje, vemo pa, zakaj ga je vredno živeti," je v svojem kratkem, a čustvenem govoru poudaril vidno prizadet Obama. "Iz te tragedije se lahko naučimo, da je življenje zelo krhko, da je naš čas tu omejen in zato toliko bolj dragocen," je dodal.

"Pomembno je, kaj delamo vsak dan, da si osmislimo življenje. Pomembno je, po čem si bomo zapomnili dan: koga smo ljubili in kaj smo za koga naredili," je še poudaril. Obama, ki je trenutno v kampanji za še en predsedniški mandat, je zbranim sporočil, da bosta z ženo Michelle svoji hčeri nocoj še tesneje objela in ob tem spomnil: "Za tiste starše, ki nimajo te sreče, jim moramo sporočiti, da jim bomo kot narod stali ob strani."

Stanovanje prepleteno s pastmi

Policisti so medtem odkrili stanovanje strelca, ki pa se je izkazalo za pravi varnostni zalogaj. V njem so namreč naleteli na številne pasti, ki sprožijo sofisticirana eksplozivna telesa. "Njegovo stanovanje je kot velika past. Treutno se ukvarjamo, kako razorožiti vse vnetljive in eksplozivne naprave. Najbrž bomo tu še ure, mogoče celo dneve," je povedal tamkajšnji policist Danel Oates.

Mislili so, da gre za del filma

Določeni mediji dodajajo, da je po strelskem pohodu nato v kinematografu prišlo še do eksplozije, kot je povedal poročevalec za BNO News je število ranjenih ali mrtvih še ne znano. ''Do eksplozije je nedvomno prišlo, predhodna poročila pa navajajo še streljanje''.

Lokalni mediji poročajo, da je strelec približno 30 minut po začetku filma začel v zrak vrgel neke vrste plinsko bombo, čemur sta sledila zvok uhajanja plina in dimna zavesa, oboroženec pa je začel streljati po dvorani.

''Vse se je začelo okoli polnoči,'' je povedala poročevalka za tamkajšnji radio, ''dvorana je bila nabito polna gledalcev. Ljudje so nam povedali, da so mislili, da gre za del filma, mislili so, da slišijo eksplozije petard, nato pa so videli po zraku letijo naboji.''

Policija ranjene v bolnišnico vozi celo v svojih lastnih avtomobilih, reševalnih vozil sploh ne čakajo. V trgovskem centru so postavili celo premično bolnišnico.

Še eno eksplozivno napravo naj bi našli na parkirišču pred kinematografom. Po poročilih policije je na mesto incidenta že prispela bombna enota s psi, celotno območje trgovskega centra, v katerem se kino nahaja, je evakuirano.

Prizorišče današnjega streljanja je le dobrih 30 kilometrov oddaljeno od srednje šole Columbine, kjer sta leta 1999 dva dijaka ustrelila 13 ljudi in jih 24 ranila, nato pa storila samomor.