Na jugu Italije pri gašenju požarov sodeluje 16 gasilnih letal in helikopterjev. V vasi San Mauro Castelverde blizu Palerma je danes gorelo celo pokopališče. Okrog vasi so požigalci namreč na več deset mestih zanetili ogenj.

Gasilcem je v sredo v srednji in južni Italiji uspelo obvladati 12 požarov od 28. Med drugim so omejili požar v bližini kraja Taranta, pred katerim je zbežalo okrog sto ljudi.

Na kanarskem otoku Tenerife gozdni požari pustošijo od nedelje in so po podatkih pristojnih oblasti uničili že 1000 hektarjev površine. Zaradi ognjenih zubljev je ogroženih približno 5200 hektarjev ozemlja. Kljub temu se po besedah vladnega zastopnika za gospodarstvo, finance in varnost Javierja Gonzaleza Ortiza razmere izboljšujejo, saj trenutno pustošijo samo še trije aktivni požari, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Grški gasilci pa so danes sporočili, da je polovica njihovih letal zaradi pomanjkanja sredstev za vzdrževanje ostala na tleh, kar otežuje gašenje dveh obsežnih in več deset manjših požarov.

Grška vlada je že v začetku tedna opozorila, da so strogi varčevalni ukrepi prizadeli gasilce, in je za pomoč že zaprosila civilni varnostni mehanizem Evropske unije.

Na jugu Grčije in na otoku Kreta, kjer pustošijo najhujši izmed 75 od srede zabeleženih požarov, so morali evakuirati najmanj šest vasi, poroča ameriška tiskovna agencija AP.