V eksploziji podtaknjene bombe na avtobusu na letališču bolgarskega letoviškega kraja Burgas je ob samomorilskem napadalcu umrlo šest Izraelcev in bolgarski voznik avtobusa, je še povedal minister na novinarski konferenci.

(Foto: AP)

Ranjenih 31 Izraelcev

Kot je dejal, je pet Izraelcev umrlo takoj, ena Izraelka je podlegla poškodbam med prevozom v bolnišnico, Bolgar pa je umrl v bolnišnici, poroča francoska tiskovna agencija AFP. V napadu je bilo ranjenih najmanj 31 Izraelcev, vsi pa so v bolnišnicah. Po podatkih izraelskega zunanjega ministrstva imajo trije hude poškodbe.

Poročali smo: Teroristični napad: Za eksplozijo avtobusa z izraelskimi turisti osumili Iran

Cvetanov je še dejal, da je domnevnega samomorilskega napadalca posnela varnostna kamera blizu avtobusa skoraj eno uro pred napadom. Kot je dejal, je bil oblečen v kratke hlače in je deloval kot turist, svoj nahrbtnik pa je odložil v del prtljažnika avtobusa, kjer je nato odjeknila eksplozija.

(Foto: AP)

"Videti je bil kot kdorkoli drug"

Kot je Cvetanov povedal novinarjem, je napadalec nekaj časa hodil okoli avtobusov, kar so ugotovili s pomočjo nadzorne kamere. "Pri sebi je imel ponarejeno vozniško dovoljenje iz ZDA, videti pa je bil kot kdorkoli drug – običajen moški v kratkih hlačah in nahrbtnikom,“ je pojasnil. Po poročanju Reutersa naj bi bil napadalec star 36 let, v Bolgarijo pa je prišel od štiri do sedem dni pred napadom.

Pripadniki posebnih enot so z njegovih prstov uspeli pridobiti DNK, s pomočjo katerega v številnih podatkovnih bazah skušajo priti do njegove identitete.

Iz Izraela so medtem v Burgas prispeli izraelski reševalci, zdravniki, specializirani za žrtve atentatov, ter diplomati.

Eksplozija na avtobusu na letališču bolgarskega letoviškega mesta Burgas je odjeknila, ko so se vanj vkrcali izraelski turisti, ki so prispeli s čarterskim poletom iz Tel Aviva. Avtobus naj bi jih odpeljal v letoviško mesto severno od Burgasa.

Letališče, ki so ga po napadu zaprli, so danes ob 18. uri ponovno odprli. Cvetanov je ob tem sporočil, da so varnostni pregled letališča končali ob 14. uri, nato pa so tudi očistili celoten teren, poroča srbska tiskovna agencija Tanjug.

Kot navaja AFP, je to najbolj smrtonosen napad na Izraelce v tujini po letu 2004.

V ozadju avtobus, na katerem je samomorislki napadalec razstrelil bombo. (Foto: AP)

Kljub obtožbam Izrael ne bo "hitel v odprti konflikt" z Iranom in Hezbolahom

Izraelski premier Benjamin Netanjahu je že v sredo odgovornost za napad pripisal Iranu, ki ga je obtožil za "teroristično ofenzivo". Sovpadal je namreč z 18. obletnico napada na judovski center v Buenos Airesu, v katerem je bilo leta 1994 ubitih 85 ljudi. Argentinsko tožilstvo je mnenja, da je za tem napadom stal Iran.

Izraelski obrambni minister Ehud Barak pa je danes na izraelskem radiu dejal, da se Izrael sooča s svetovnim valom terorizma po naročilu Irana. Po njegovih besedah je napad v Bolgariji izvedel pripadnik libanonskega šiitskega gibanja Hezbolah po naročilu Irana, še poroča AFP. Dodal je, da bo Izrael storil vse, da dobi odgovorne za napad in jih kaznuje.

Šimon Peres pa je na svoji facebook strani zapisal, da bo Izrael "prevrnil vsako teroristično gnezdo in to po vsem svetu. Za to imamo dovolj sredstev, prav tako pa smo odločeni, da bomo delovali v tem duhu.“
Kljub temu pa je izraelski vrh danes zatrdil, da čeprav ju krivijo za včerajšnji napad, z Iranom in Hezbolahom ne bo "hitel v odprti konflikt“.

Iran obtožbe Izraela označil za "poznane metode sionističnega režima"

Kot poroča Reuters, je Iran pred kratkim zavrnil vsakršne obtožbe Izraela, da so odgovorni za napad. Iz iranske ambasade v Sofiji so sporočili, da so izraelske obtožbe ''povsem neutemeljene''. Izrael, "ki je odgovoren za teroristična dejanja v Libanonu, Palestini in proti iranskim jedrskim znanstvenikom", je tiskovni predstavnik iranskega zunanjega ministrstva Ramin Mehmanparast obtožil za neutemeljene obtožbe, da bi "pozabil na svojo teroristično naravo". Izrazil pa je odločno obsodbo "vseh terorističnih dejanj". Obtožbe Izraela so "poznane metode sionističnega režima, s političnim ciljem, kar je znak šibkosti tistih, ki obtožujejo druge“, so še sporočili.