Nemiri v Genovi so leta 2011 terjali tudi smrtno žrtev, v omenjenem procesu, ki pa v zvezi z dogajanjem ob takratnem vrhu ni bil edini, pa je sodišče odločalo o brutalnih pretepih v neki šoli, ki je med vrhunskim srečanjem najbolj razvitih držav demonstrantom služila kot prenočišče.

Najostrejša kazen, to je pet let zapora, je doletela višjega policijskega uradnika Vincenza Canterinija. Sodniki so pri potrditvi kazni izhajali iz dejstva, da so tudi višji policijski uradniki vedeli za pretepe, v katerih so bili nekateri protestniki huje poškodovani. Obtožbe proti devetim policistom, ki so jim očitali hude prekoračitve pooblastil, pa so zastarale.

Šestdeset poškodovanih protiglobalistov lahko sedaj vloži zahtevek za odškodnino, je poročala avstrijska tiskovna agencija APA.

Odločitev prizivnega sodišče, ki je tretja in zadnja instanca v italijanskem pravnem sistemu, so tako že pozdravili protiglobalisti, ki so se leta 2001 udeležili protestov.

"V Italiji deluje pravni sistem," je dejal Giuliano Giuliani, oče v takratnih nemirih umrlega protiglobalista Carla Giulianija, ki ga je med protesti s strelom v glavo ubil mlajši policist.

Med množičnimi demonstracijami je med razgrajanjem ob vrhu G8 julija 2001 policija vdrla v omenjeno šolo. Pri tem je bilo ranjenih 60 demonstrantov, številni med njimi huje.