Ponesrečenega avstrijskega kajakaša so iskali že peti dan, v akciji pa je dnevno sodelovalo okrog 30 članov različnih reševalnih služb in policije. Območje med Trnovim ob Soči in Kobaridom so preiskovali tudi s podvodno kamero, saj je na tem odseku reka zelo nevarna, reševalci pa so poleg zahtevnega reševanja morali paziti tudi na lastno varnost, je za STA povedal vodja odnosov z javnostjo na Policijski upravi Nova Gorica Dean Božnik.

21-letnik se je med spustom v soboto okoli 17.45 ure sredi brzic, večjih skal in večjim tolmunom prevrnil, vodni tok pa ga je potegnil globoko pod vodo, kjer je ostal ukleščen pod večjo skalo. Reševalci so na dan nesreče iz vode potegnili prazen kajak iz večjega tolmuna, kasneje pa so našli še veslo ponesrečenca. Nesreča se je zgodila na koncu nevarnega odseka (tako imenovanega katarakta), po katerem je plovba sicer prepovedana.

Reka Soča je na tem delu nepredvidljiva, je za STA povedal nekdanji vrhunski kanuist in trener v Kajak klubu Soške elektrarne Nova Gorica Dejan Stevanovič. "Ta del Soče med Trnovim in Kobaridom kajakaši imenujemo proga presenečenj, saj nikoli ne veš, kakšne so razmere. Te se zelo hitro spreminjajo, k čemur pripomorejo večje ali manjše količine vode v strugi reke, veje ali drugi pogoji," je povedal Stevanovič, ki reko Sočo zelo dobro pozna.

V tem delu veslajo le tisti, ki izredno dobro poznajo razmere na Soči in so vrhunski veslači, zato je tu prepovedana plovba. Oznake s prepovedjo so postavljene povsod, zato Stevanovič dvomi, da jih ponesrečeni kajakaš in njegov kolega ne bi videla. "Pomagalo bi že, če bi pred omenjenim odsekom kajakaša izstopila iz čolna in si pred nadaljnjim spustom ogledala trenutne razmere na Soči. Po mojem mnenju sta reko močno podcenjevala," je zaključil Dejan Stevanovič.

Podobna nesreča se je zgodila lanskega marca, ko se je na istem odseku reke Soče pri Otoni prevrnil eden izmed štirih nemških kajakašev. Kljub hitri pomoči njegovih kolegov je bil padec iz kajaka usoden za 31-letnega Nemca.

Nesreče so se na tem delu Soče večkrat dogajale. Po zbranih statističnih podatkih je bilo doslej izstopajoče leto 1999, ko se je v prvih osmih mesecih leta na reki Soči v Zgornjem Posočju zgodilo skupno pet nesreč, v katerih je umrlo šest oseb (dva Nemca, dva Čeha ter Italijan in Slovenec). Nesreče so se dogajale predvsem z rafti in kajaki, vzroki nesreč pa so bili precenjevanje sposobnosti in nepoznavanje reke, neizkušenost in pomanjkljiva zaščitna oprema, je še povedal Božnik.