Po navedbah turških in ameriških seizmografskih observatorijev je bilo žarišče prvega potresa kakih 110 kilometrov jugovzhodno od grškega letoviškega otoka Rodos v globini 47 kilometrov pod Sredozemskim morjem, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Na tem območju so potresi sicer relativno pogosti - v najmočnejšem potresu zadnjih let je na severozahodu Turčije leta 1999 umrlo 20.000 ljudi.

Šibkejši potres, ki je danes stresel tla na območju južno od italijanske prestolnice je imel žarišče na območju Castelli Romani v globini desetih kilometrov, je sporočil nacionalni inštitut za geofiziko v Rimu. Po dosedanjih navedbah civilne zaščite gmotne škode ni bilo.

Južno od Rima, natančneje v svoji poletni rezidenci Castel Gandolfo, se sicer trenutno na počitnicah mudi papež Benedikt XVI., dodaja dpa.

V bogati italijanski deželi Emilia Romagna, nedaleč od Bologne, je maja v dveh potresih magnitude 6 in 5,8 umrlo 25 ljudi. Skoraj 11.000 ljudi je ostalo brez domov in mnogi še vedno živijo v začasnih prebivališčih, kot so šotori, šole in barake.