Ker povratnice do danes še ni bilo, bi se lahko zgodilo, da bi bilo treba starše umrlih deklet zaslišati dvakrat, slednji pa si tega, kot so povedali na današnjem naroku, ne želijo. Zato je sodnica narok prekinila, zaslišanje pa napovedala za 30. avgust.

O višini odškodnine mora sodišče odločati potem, ko je višje sodišče junija letos potrdilo odločitev prvostopenjskega sodišča, da staršem deklet, ki jih je 23. decembra 2005 pred diskoteko Lipa v Spodnjih Pirničah poteptala množica, pripada odškodnina. To lahko izterjajo od Roberta Zavašnika, njegovega podjetja Roto, ki je v Lipi opravljalo gostinsko dejavnost, in varnostne družbe Enigme Bagarič, ki za varovanje ni imela ustrezne licence.

Omenjena varnostna družba je sicer vmes spremenila ime in lastnika, vendar sta danes tako sodnica kot odvetnica staršev umrlih deklet ocenjevali, da slednje ne vpliva na pravdo in lahko zato ta teče naprej. V tem primeru namreč, kot sta ugotavljali, ne gre za novo pravno osebo, pač pa le za spremembo imena in lastnika.

Devet svojcev pokojnih deklet je sicer odgovornost terjalo še od Zavašnikovih staršev, občine Medvode in države, za katere so prepričani, da prav tako nosijo del krivde, a jim sodišče v tem delu ni ugodilo.

Zoper Zavašnika je po tragediji stekel tudi kazenski postopek, v katerem ga je sodišče spoznalo za krivega za tragedijo in mu zaradi povzročitve splošne nevarnosti dosodilo pet let zapora, ker kot organizator zabave ni poskrbel za varnost. Zavašnik bi se moral junija 2009 zglasiti na prestajanje kazni v zaporu na Dobu, a je tik pred tem izginil, organi pregona pa ga do danes kljub tiralici še niso izsledili.

Svojci deklet sicer od Zavašnika, njegovega podjetja in Enigme terjajo 225.900 evrov odškodnine. Zavašnik in njegovo podjetje pa morata odškodnino v višini dobrih 15.000 evrov že plačati dekletu, ki je bilo pred diskoteko hudo poškodovano.