Postopek se je začel lani jeseni, današnja razsodba pa še ni pravnomočna. Čačić bo moral sicer plačati tudi več tisoč evrov za stroške sojenja.

"Jasno sem povedal, da bom spoštoval vsako odločitev sodišča in bom to ponovil še enkrat," je izjavil Čačić, potem ko sta tožilstvo in obramba danes podala zaključne besede.

Znova je dejal, da čuti osebno odgovornost zaradi žrtev nesreče, vendar pa ponovil tudi, da ni mogel vplivati na okoliščine dogodka. Poudaril je, da ni želel politizirati dogodka in se ni želel sklicevati na diplomatsko imuniteto.

Čačić je trdil, da se je s svojim avtomobilom znamke chrysler v vozilo madžarske registracije na avtocesti Nagykanisza - Budimpešta zaletel zaradi megle ter da ob tem ni kršil omejitev hitrosti.

V nesreči umrli dve osebi

V madžarskem vozilu znamke škoda fabia so bile tri osebe. Zaradi posledic nesreče sta umrla 81-letnica in 60-letnik, voznica je nesrečo preživela. Tožilstvo je trdilo, da Čačić ni prilagodil vožnje razmeram na cesti, zato je zahtevalo od enega do pet let zapora.

Na Hrvaškem so od nesreče potekale razprave o političnih prihodnosti Čačića, ki je sicer predsednik Hrvaške narodne stranke (HNS), koalicijske partnerke v levosredinski vladi.

Po parlamentarnih volitvah decembra lani je Čačić postal prvi podpredsednik hrvaške vlade ter napovedal, da se bo umaknil iz politike, če bo sodba nepogojna.

Pred kratkim je nekoliko spremenil stališče in dejal, da mu zaradi nesreče ni treba odstopiti s položaja. "Če obstaja odgovornost, potem pa je treba odstopiti," je izjavil. Zaradi svojega bahavega političnega sloga je Čačić med najmanj priljubljenimi politiki na Hrvaškem.

Odstop ali ne?

Medtem ko so bili na Hrvaškem politiki razdeljeni glede tega, ali mora Čačić odstopiti ali ne, ne glede na današnjo razsodbo, pa je imel podpredsednik vlade podporo hrvaškega premiera Zorana Milanovića. Predsednik vlade je dejal, da bo prepustil Čačiću, da se sam odloči, ali bo po razsodbi ostal na položaju.

HNS je napovedala, da se bo danes sestal vrh stranke, ki bo razpravljal o današnji razsodbi in Čačićevi prihodnosti.

Hrvaški premier je med drugim v četrtek v Bruslju povedal, da Hrvaška veliko bolj spoštuje odločitve madžarskega sodišča, kot madžarska stran spoštuje Hrvaško.

V mislih je imel zahtevo hrvaškega tožilstva za izročitev predsednika uprave Mola Zoltana Hernadija. Slednjega na Hrvaškem sumijo podkupovanja nekdanjega hrvaškega premiera Iva Sanaderja, ki mu v Zagrebu sodijo zaradi korupcije. Madžarske je zavrnila zahtevo hrvaškega pravosodja.