Kot so namreč sporočile avstralske oblasti, so v soboto zvečer zaključili z iskanjem tako na morju kot iz zraka, saj so vsi pogrešani domnevno mrtvi, poroča ameriška tiskovna agencija AP. Akcija se bo sicer nadaljevala, a s ciljem iskanja trupel in ne morebitnih preživelih. Doslej so našli šest trupel, še več so jih opazili z letal.

Na krovu indonezijske ribiške ladje je bilo kakih 200 afganistanskih moških, ki so želeli v Avstraliji zaprositi za azil. Ladja se je prevrnila blizu Božičnega otoka v Indijskem oceanu, približno 2600 kilometrov stran od obale Avstralije.

Indonezija je pogosta postojanka za iskalce azila, ki se želijo prebiti do avstralskega Božičnega otoka, saj ta leži bliže indonezijskemu otoku Java kot Avstraliji. Vendar številnim preobremenjenim ladjam pot ne uspe.

Letos so ob obali Avstralije prestregli že več kot 60 ladij, ki so skupno prevažale kakih 4500 ljudi, kar je doslej največja številka v kateremkoli šestmesečnem obdobju. Decembra se je ladja z okoli 250 večinoma Afganistanci in Iranci potopila v indonezijskih vodah na poti do Božičnega otoka. Takrat je preživelo samo 47 potnikov.