Povsem hladna

Gironsko provincialno sodišče jo je včeraj spoznalo za krivo. Med tem, ko so brali obsodbo, je ostala povsem hladna, z rokami v naročju in brezizraznim obrazom.

Priznala je, da je pred dvema letoma petletno Rebecco in še ne enoletnega Daniela zadušila v hotelu Miramar v španskem Lloret de Mar, potem, ko je bil njen dolgotrajni partner Martin Smith obsojen zaradi večkratnega spolnega zlorabljanja. Kot je sama dejala, se je zaradi njegovih obsodb zbala, da ji bodo otroka vzeli.

Umorjena na najokrutnejši način - od matere

Porota je zavrnila prošnjo odvetnika, da Lianne obravnavajo, kot neprištevno saj naj bi bila v času zločina v stanju ''psihične motenosti'' in pod vplivom nepremostljivega strahu, zato pa kazensko neodgovorna. Porota je odločila, da je bila Smithova polno prisebna in se je popolnoma zavedala, da je narobe, kar počne. ''Izkoristila je zaupanje otrok, ki ga je imela kot njuna mati.''

Spala s trupli in posnela priznanje

Med štiridnevnim sojenjem v Španiji so porotniki poslušali, kako je Smithova otrokoma ''pripravila popolne počitnice'' na Costi Bravi, nato pa ju s plastičnima vrečkama zadušila in noč preživela ob njunih mrtvih telesih.

Naslednji dan se je povsem mirno predala policiji in posnela celotno priznanje za svoja dejanja v hotelski sobi. V videu pove, da ju je ubila, ker se je bala, da ji ju bodo socialne službe vzele.

Partner obsojen dolgoletne spolne zlorabe najstarejše hčere

Umora sta se zgodila potem, ko je Smithova z otrokoma zbežala iz Barcelone, kar je sledilo obsodbi spolnih zlorab njenega partnerja. Martin Smith, parapsiholog in hipnotizer, je bil na dan umorov izročen iz Španije v Veliko Britanijo, zaradi pedofilije. Kasneje je bil obsojen na 16 let zapora a se je lani januarja obesil v svoji zaporniški celici.

Sodišče je slišalo zagovor odvetnika morilke, ki je dejal, da je bila patološko navezana na partnerja in je bilo razmerje z njim življenjskega pomena za njo. Z njim je celo pobegnila iz Lichfielda, ko je bil obtožen ponavljajoče zlorabe najstarejše Liannine hčere, ki je sedaj stara 23 let. Se je pa sojenje popolnoma obrnilo na glavo, ko so DNK testi potrdili, da noben od mlajših otrok ni bil njegov, čeprav sta bila v vezi več kot 18 let.

Smithova je dejala še, da je otroka ''ubila in ljubezni'' ter je nameravala vzeti življenje tudi sebi. Čaka jo tudi do 34 let zapora, kazen ji bo izrečena v kratkem.