Za nasilje naj bi bila odgovorna islamistična sekta Boko Haram. Začelo se je v nedeljo, ko je bilo v napadih na krščanske cerkve v pokrajini Kaduna na sicer večinsko muslimanskem severu države ubitih najmanj 16 ljudi.

Temu je sledilo maščevanje krščanskih skupin, ki so v ponedeljek v glavnem mestu te pokrajine požigali mošeje in z mačetami pokončali najmanj 36 ljudi. Zatem so danes sledili napadi v mestu Damaturu, pri čemer je bilo ubitih najmanj 36 ljudi, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Za današnje nasilje v Damaturu naj bi bila odgovorna sekta Boko Haram. V napadih je bilo uporabljeno strelno orožje in celo rakete.

Na nasilje se je odzvalo Združenje kristjanov v Nigeriji, glavno predstavniško telo kristjanov, ki je ocenilo, da Boko Haram na severu Nigerije izvaja "sistematično versko čiščenje". Menijo tudi, da so islamisti "napovedali vojno kristjanom".

Pri tem je krščansko združenje tudi ostro napadlo vlado, ker se premilo odziva na napade Boko Haram. V prestolnici Abuja se je sicer sestal svet za nacionalno varnost, za zdaj pa so predvsem pozvali verske voditelje na območju, naj storijo vse za pomiritev strasti in nasilja.

Upor sekte Boko Haram na severu Nigerije traja že več kot leto dni. V napadih, tarča katerih so večinoma kristjani in njihove ustanove, je umrlo že več sto ljudi.