Na koprskem okrožnem sodišču se nadaljuje predobravnalni narok v zvezi z nepremičninskimi posli z Luko Koper. Prvi je pred sodnico Orjano Trunkl stopil Marjan Mikuž, ki se o krivdi o kaznivem dejanju pomoči pri zlorabi položaja ni izjasnil. Glede očitanega nedovoljenega dajanja daril je priznal "zgolj v tem delu opisano historično dogajanje".

Mikužev odvetnik Roman Sevšek je kot dokazne predloge predlagal, naj se vse priče tožilstva neposredno zasliši na sodišču, poleg tega pa je predlagal uvrstitev več listin v zvezi s cenitvijo zemljišč na Orleški gmajni, ki so bile predmet posla z Luko Koper.

Sevšek je poleg tega predlagal, da tožilstvo v skladu s spoštovanjem načela enakosti natančneje pojasni, kaj želi z izvajanjem posameznih prič doseči.

Kot nedopustno v tej fazi postopka pa je odvetnik ocenil razširitev obtožnice zoper nekdanjega predsednika uprave Luke Koper Roberta Časarja zaradi opustitve pridobitve soglasja nadzornega sveta pred sklepanjem nepremičninskega posla.

Državna tožilka Barbara Milič Rožman se je z uvrstitvijo večine listinskih dokazov obrambe strinjala, obenem pa zaradi razjasnitve okoliščin predlagala zaslišanje nepremičninskega cenilca Igorja Požarja.

Po obravnavi Mikuž in njegov odvetnik nista želela dajati izjav medijem.

Spomnimo ...

Predobravnalni narok je bil 28. maja takoj na začetku prekinjen, saj sta zagovornika Časarja in Prijatelja zahtevala izločitev sodnice Trunklove in predsednika okrožnega sodišča Vitomirja Bohinca. Koprsko višje sodišče je prejšnji teden zahtevo zavrnilo, prav tako tudi zahtevo Prijateljeve zagovornice Tine Kikelj, da bi sojenje potekalo v Novi Gorici, saj naj v Kopru Prijatelju ne bi mogli zagotoviti poštenega sojenja.

Kaj jih bremeni?

Prijatelja, ki trenutno prestaja štiriletno zaporno kazen, obtožnica bremeni napeljevanja h kaznivemu dejanju nedovoljenega sprejemanja daril in nedovoljenega dajanja daril.

Časar je obtožen zlorabe položaja ali zaupanja pri gospodarski dejavnosti in nedovoljenega sprejemanja daril, Mikuž pa je obtožen nedovoljenega dajanja daril ter pomoči pri zlorabi položaja in nedovoljenemu sprejemanju daril.

Mikuža in njegovo nekdanjo sodelavko Loredano Bratož, ki se iz zdravstvenih razlogov ne bi mogla udeleževati obravnav, so izločili v delu obtožbe, ki se nanaša na poslovno goljufijo.

Prijatelja je okrožno sodišče v Kopru v kazenskem procesu, ki ga je prav tako vodila Trunklova, oktobra 2010 zaradi izsiljevanja, samovolje in nedovoljenega prometa in proizvodnje z orožjem ali eksplozivom obsodilo na pet let in dva meseca zapora. Koprsko višje sodišče je delno ugodilo njegovi pritožbi in mu kazen znižalo na štiri leta zapora.