Kot je danes neuradno poročal Jutarnji list, je Fiolić v pogovoru s preiskovalci prejšnji teden priznal, da je Sanaderju izročil deset milijonov kun (1,35 milijona evrov) in dodatnih milijon evrov v gotovini, ki so jih pridobili s prodajo poslovnega poslopja v Zagrebu leta 2009.

Sanader zaenkrat ni bil osumljen, da bi pri malverzacijah s poslovno zgradbo ustvaril materialno korist, temveč so ga bremenili zlorabe položaja in pooblastil. Po ocenah Jutarnjega lista bi ta preobrat tožilstvo lahko izkoristilo, da bi znova zahtevalo pripor za Sanaderja.

20 milijonov kun na roko?

Večernji list navaja, da je Sanader prejel na roko približno 20 milijonov kun, ter dodaja, da je Fiolić skril pet najvrednejših slik iz Sanaderjeve zbirke, ki jih je ustvaril znani hrvaški umetnik Vlaho Bukovac. Ocenjene so na 230.000 evrov.

Omenjenih slik niso našli med preiskavo, ko so Sanaderju odvzeli za približno milijon evrov različnih umetnin. Zato je hrvaška policija razpisala mednarodno tiralico za pogrešanimi Bukovčevimi slikami.

Jutarnji list spominja, da med preiskavo proti Sanaderju prav tako niso našli vredne zbirke njegovih ročnih ur, med katerimi so bile posamezne vredne tudi slabih 30.000 evrov. Ravno drage ure, ki jih je Sanader rad razkazoval, so bile med prvimi aferami bivšega premierka, o katerih so poročali hrvaški mediji v začetku leta 2007.

Ure naj bi bile pri Jerku Rošinu

Fiolić naj bi preiskovalcem povedal, da so ure pri nekdanjem saborskem poslancu HDZ in Sanaderjevemu tesnemu prijatelju iz Splita Jerku Rošinu. Kot je še poročal zagrebški časnik, je Rošin odločno zavrnil možnost, da bi skrival Sanaderjeve ure.

Fiolićev odvetnik Ante Madunić je danes za hrvaške medije dejal, da poročanje medijev "ni povsem točno". Sicer pa ni želel govoriti o podrobnostih, ker je preiskava o primeru prodaje poslopja tajna.

Hrvaški protikorupcijski urad je aprila začel novo preiskavo proti Sanaderju in najbolj znanemu hrvaškemu mesarju Fioliću. Poleg tega so odprli preiskavo tudi proti bivšem ministru za regionalni razvoj, gozdarstvo in vodno gospodarstvo Petru Čobankoviću in sodnemu izvedencu Matu Bitangu. Vsi štirje naj bi sodelovali pri domnevno nezakoniti prodaji poslovne zgradbe v zagrebški Planinski ulici. Proračun naj bi s tem oškodovali za 26,4 milijona kun (3,5 milijona evrov).

Fiolića bremenijo, da je leta 2009 staro poslovno stavbo v Zagrebu prodal Hypo Leasingu. To je storil le nekaj tednov pred tem, ko je hrvaška vlada na zaprti seji sprejela odločitev, da bo omenjeno poslopje najela za deset let za potrebe ministrstva za regionalni razvoj in to za dvakrat višjo ceno od tržne. Ministrstva niso nikoli preselili v najete prostore.