Kandriča je tožilstvo obtožilo kaznivega dejanja spolne nedotakljivosti z zlorabo položaja. Leta 1999, ko je na Cresu vodil vaje iz geografije, je menda poljubljal in otipaval mladoletno dijakinjo. Proces je potekal za zaprtimi vrati, kar je običajna praksa v takšnih primerih, zato več podrobnosti ni znanih, navajajo časniki.

Neuradno sta v sklepni besedi tako tožilstvo kot pooblaščenec oškodovanke okrožnemu sodišču predlagala, naj Kandriča za leto in pol pošlje za rešetke, vendar je sodni senat odločil, da bo zadostovala pogojna obsodba, in sicer poldrugo leto zapora s preizkusno dobo treh let ter varnostni ukrep prepovedi opravljanja učiteljskega poklica za dve leti. Na takšno odločitev sodišča sta baje vplivala časovna oddaljenost in obtoženčevo slabo zdravstveno stanje.

Leto in pol zapora?

Sledile so pritožbe in višje sodišče je odločitev prvostopenjskega spremenilo ter Kandriča pravnomočno obsodilo na leto in pol zapora. Ta informacija je sicer neuradna, saj v uradu predsednice Okrožnega sodišča v Mariboru odločitve višjega sodišča javnosti ne bodo sporočili, preden ne bodo dobili dokazila, da so Kandriču sodbo vročili.

Zagovornica Tanja Kompara je za Večer napovedala, da bo vložila zahtevo za varstvo zakonitosti na vrhovno sodišče in ustavno pritožbo. Po navedbah Dela se je z varstvom zakonitosti Kandrič enkrat že izvlekel. Prvič je bil namreč obsojen decembra 2008, prav tako na poldrugo leto zapora. Višji sodniki so sodbo potrdili in postala je pravnomočna. A vrhovno sodišče je obe sodbi razveljavilo. Neuradno zato, ker je okrožno sodišče ugodilo prošnji obrambe za zaslišanje priče, ki se potem ni prikazala v sodni dvorani, sodišče pa je pozneje ta dokazni predlog celo zavrnilo.