Wolf je bil po poročanju APA precej neprepričljiv pri pojasnjevanju očitkov, kot na primer, zakaj je njegovo podjetje ICB leta 2007 izplačalo 900.000 evrov tajskemu podjetniku Apichatu Sirithapornu. Wolf je zatrdil, da je šlo za investicije v več projektov, med njimi tudi izkoriščanje nafte. Glede na obtožnico naj bi šel denar za podkupnine v Sloveniji, da bi Patria lahko sklenila 280 milijonov evrov vreden posel.

Da se je Wolf pomiril, je sodnica prekinila obravnavo

Vprašanja tožilca Sackmana so 72-letnega poslovneža avstrijsko-kanadsko-slovenskega rodu močno vznemirila. Tožilca je celo ozmerjal z idiotom, nakar je sodnica Marion Zöllner celo prekinila obravnavo, da bi se Wolf lahko pomiril.

Sojenje se je nato nadaljevalo "civilizirano", Wolf pa je razložil, da je omenjenih 900.000 evrov relativno nizka vsota. Sam je kot lastnik ekipe v formuli 1 v 70. letih dvajsetega stoletja namenil več milijonov za izgradnjo imena. "V življenju sem zaslužil toliko denarja, kot si ga vi lahko predstavljate samo v sanjah," je zabrusil tožilcu.

Večmilijonska provizija

V posel z oklepniki Patrie za Slovenijo se je sicer vmešal, da bi zagotovil finančno varnost dveh svojih še mladoletnih otrok. Prvoobtoženi v aferi, avstrijski poslovnež Wolfgang Riedl mu je namreč obljubil večmilijonsko provizijo, če mu bo pomagal, da bo Patria dobila posel v Sloveniji.

Po sklenitvi posla Patrie in Slovenije konec leta 2006 je Riedl na zasebni račun Wolfa v Lipnici na Štajerskem nakazal 2,23 milijona evrov. A transakcijo je prijavil bančni uslužbenec, ki je posumil na pranje denarja, ko ne Wolf ne Riedl nista mogla pojasniti porekla denarja.

Wolf je pojasnil, da je šlo pravzaprav za pomoto in da bi denar moral končati na računu njegovega podjetja ICB s sedežem v Liechtensteinu, ne pa na njegovem zasebnem računu. Takoj je zahteval prenakazilo.

"Vedno se izogibam prostitutk in politikov, od obojih dobiš aids in umreš"

Sicer pa je v Lipnico skupaj z Wolfom odšel le, ker je potreboval 300.000 evrov za tajskega poslovnega partnerja Apichata. Posel z gotovino pa bi bil hitrejši kot nakazilo, je pojasnil.

Sledilo je nakazilo nazaj na Riedlov račun, nakar naj bi Riedl glede na obtožnico dvignil 300.000 evrov gotovine in jih 100.000 predal Wolfu. A kot je dejal danes Wolf, se to ni zgodilo v Lipnici, ampak na Dunaju.

Glede na obtožnico naj bi Riedl Wolfu v zameno za stike v Sloveniji prepustil dve tretjini svoje provizije v poslu Patrie. Wolf je na sodišču pojasnil, da je bil zaradi svoje znamke cigaret "Walter Wolf" zelo znan na območju nekdanje Jugoslavije.

Kot je dejal, pozna veliko ljudi, tudi iz kroga blizu slovenskemu premierju Janezu Janši. "Zelo dobro" pozna tudi Jožeta Zagožna, je zatrdil. Zagožen sicer velja za eno ključnih oseb v celotni aferi, ki jo preiskujejo v Sloveniji, Avstriji in na Finskem.

Sicer pa je Riedlu svetoval, naj se čim bolj izogiba politikov, je še dejal. "Drži se stran od Janše, kolikor daleč se moreš," je opisal. "Vedno se izogibam prostitutk in politikov, od obojih dobiš aids in umreš," je še dejal, kot poroča APA.