Senat višjega sodišča v Kopru je včeraj zaključil sejo, ki se nanaša na pritožbo 24-letnega Eugenia Russa in 23-letnega Mattie Zambettija, ki sta avgusta lani izvedla oborožen rop enote Banke Koper v Luciji in s seboj odnesla približno 258 tisoč evrov. Zambettiju je prvostopenjsko sodišče izreklo 7 let zaporne kazni, Russu pa kar 15, saj je poleg ropa, prometa z orožjem in prikrivanja ukradenega motornega kolesa in tablic, obsojen še za poskus umora policista. Koprsko višje sodišče bo o pritožbi odločilo predvidoma še pred sodnimi počitnicami, takrat pa bo tudi znano, kakšna bo usoda mladih roparjev iz okolice Bergama, ki sta do pravnomočnosti sodbe priprta v koprskih zaporih. Zambettijev odvetnik Bojan Pečnik je v pritožbi na višje sodišče navedel, da bi morala biti kraja tablice obravnavana kot mala tatvina, ki ni uradno pregonljiva in bi se lahko začela šele na predlog oškodovancev, ki pa ga ni bilo. Pečnik je v pisni pritožbi še ocenil, da je sodišče prve stopnje zgolj sklepalo, da sta oba obsojena v Slovenijo vnesla večjo količino orožja. Kot neutemeljene je ocenil tudi očitke sodišča o načrtovanju ropa in zavrnil, da bi pri ropu ravnala brutalno in brezobzirno, kar je sicer bilo dokazano na prvostopenjskem sojenju. Pečnik je navedel še vrsto drugih pritožbenih razlogov in predlagal, da se Zambettiju dosodi milejša kazen ali razveljavi prvostopenjska sodba.

Italijanski davkariji dolžen 100 tisoč evrov

S preobratom v obrambni liniji Zambettija je postregel njegov drugi zagovornik odvetnik Gorazd Gabrič, ki je sodnemu senatu postregel z odločbo italijanskega davčnega organa, ki od njegovega varovanca terja skoraj 100 tisoč evrov neplačanih davkov. Po navedbah Gabriča naj bi ta dolg bil motiv ropa. Zambetti naj bi bil pod drobnogledom italijanske davkarije, ker ni želel pojasniti izvora avtomobila v vrednosti 50 tisoč evrov. Sprva je dobil 35 tisoč evrov kazni, ki se je nato zaradi njegovega neodziva podvojila in skupaj z obrestmi dosegla višino skoraj 100 tisoč evrov. Gabrič je navedel, da je odločbo davčnih organov pred kratkim našla mati Zambettija, ki je želel zaščiti očeta, ki mu je avto bojda podaril.

Zagovornik na 15 let obsojenega Russa odvetnik Denis Zobarič je oporekal zlasti kazni za naklepni poskus umora policista med begom. Trdi, da njegov varovanec ni streljal na policista, temveč v tla in je sodišče prve stopnje napačno ugotovilo dejansko stanje. Zobarič je prepričan, da je šlo pri streljanju med begom za drugo, milejše kaznivo dejanje in ne poskus uboja. S pisnim zagovorom se je na višje sodišče obrnil tudi Zambetti, ki je svoja dejanja obžaloval in zaprosil za manj strogo kazen, saj ga na prostosti čaka leto in sedem mesecev stara hčerka, za katero mora skrbeti.

Višje državno tožilstvo je vse pritožbe zavrnilo kot neutemeljene in sodišču predlagalo, da potrdi prvostopenjsko sodbo. Višje sodišče bo o pritožbi predvidoma odločilo še pred sodnimi počitnicami.