Tožilec Matija Benulič je obtožnico v delu zoper Rezarja, ki se nanaša na kaznivo dejanje povzročitve stečaja z nevestnim gospodarjenjem, umaknil zaradi abosolutnega zastaranja kazenskega pregona.

"Iz obtožnice je zoper navedenega deloma tudi izpustil posamezne fakte za kazniva dejanja oškodovanja upnikov zaradi absolutnega zastaranja," so pojasnili na tožilstvu. Delno je bila umaknjena tudi obtožba zoper Zdenko Škodlar in Sama Škodlarja zaradi kaznivega dejanja oškodovanja upnikov, saj je tožilec ocenil, da ni dovolj dokazov, so dodali.

V sredo naj bi se sicer predvidoma začele sklepne besede v zadevi Zbiljski gaj, v kateri je tožilstvo glavnim akterjem afere očitalo, da so upnikom povzročili za slabih 121 milijonov evrov škode. Obtožnica je bila sicer tekom sojenja večkrat spremenjena, deli obtožnice pa umaknjeni.

Podjetje Mebles iz Medvod je naselje Zbiljski gaj začelo graditi leta 2000. V naselju naj bi stal Dom starejših občanov Medvode - tega so konec leta 2001 sicer odprli -, enodružinske hiše in varovana stanovanja. Vendar pa se je podjetje Mebles leta 2002 združilo v Mebles IMS, ki je šlo zaradi finančnih težav junija 2003 v stečaj, ne da bi projekt končalo.

Tako so nekatere hiše in stanovanja v naselju Zbiljski gaj ostala nedokončana, številni kupci pa so ostali brez svojega premoženja, čeprav so delno ali v celoti poravnali kupnino.