Italijanski časnik Corriere della Serra poroča, da je bila magnituda današnjega potresa 4,5. Ob 2.50 in 3.51 uri so seizmografi zabeležili še dva blažja potresa, prvi z magnitudo 2,4 in drugi z 1,2, v bližini mest, ki sta jih prizadela potresa 20. in 29. maja. Globina potresa je bila na 14,5 kilometra.

Italijanska vlada svari pred novimi močnimi potresi

Italijanska vlada je na podlagi poročila strokovnjakov opozorila pred možnostjo novih močnih potresov na severu Italije. Ti bi lahko dosegli enako ali celo večjo moč kot potresa, ki sta državo prizadela 20. in 29. maja ter terjala 26 življenj, danes poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Strokovnjaki ob tem ugotavljajo, da največja nevarnost ne preti naseljem okoli Modene, ki sta jo najbolj prizadela prej omenjena potresa, ampak območju med mestom Ferrara in naseljem Finale Emilia. "Vlada bo na podlagi ugotovitev komisije sprejela ukrepe za varnost prebivalstva," je ob tem poudaril italijanski premier Mario Monti. Obljubil je še pospešeno obnovo od potresov že razdejanih območij.

Ob tem je Monti izpostavil, da potresov ni mogoče natančno napovedati vnaprej, kar so v poročilu izpostavili tudi italijanski strokovnjaki. Vseeno pa je vlada na podlagi ugotovitev okrepila preventivne ukrepe. Za obnovo prizadetih območij je Rim že rezerviral milijardo evrov.

Župan mesta Ferrara Tiziano Tagliani je medtem pojasnil, da se v mestu nadaljuje preverjanje stavb glede njihove potresne varnosti.