S preiskavo suma korupcije so ljubljanski kriminalisti začeli sredi lanskega leta. Dokopali so se namreč do informacij, da naj bi osumljenci sodelovali pri izdaji lažnih potrdil oziroma drugih listin v postopku pridobivanja in izdajanja vozniških dovoljenj. V predkazenskem postopku so kriminalisti opravili tudi prikrite preiskovalne ukrepe, ki so njihov sum potrjevali.

Zato so prejšnjo sredo, 30. maja, opravili 37 preiskav prostorov pri fizičnih in pravnih osebah z območja ljubljanske, novomeške in kranjske policijske uprave. Preiskava je med drugim potekala tudi na Izpitnem centru Ljubljana, kjer vodijo teoretične in praktične preizkuse za pridobitev vozniškega izpita. V akciji je sodelovalo kar 67 kriminalistov in policistov, ki so zasegli obsežno dokumentacijo, računalniško opremo in druge predmete, ki bodo organom pregona v pomoč v kazenskem postopku.

Grozi jim od enega do osmih let zaporne kazni

Sprva je policija pridržala enajst oseb, a jih še isti dan osem izpustila. Tri so kriminalisti privedli k preiskovalnemu sodniku, ki jih je zaslišal in nato zoper dva osumljenca odredil pripor, zoper enega pa hišni pripor. Utemeljeno so namreč osumljeni 17 kaznivih dejanj jemanja in dajanja podkupnine ter sprejemanja koristi za nezakonito posredovanje. Za tovrstne prestopke jim grozi od enega do osmih let zaporne kazni in globa.

Kot so danes še zapisali na ljubljanski policijski upravi, gre za obširno preiskavo korupcijskih kaznivih dejanj, v okviru katere bo kriminalistična policija še nadaljevala z zbiranjem obvestil in dokazov. Predkazenski postopek usmerja Okrožno državno tožilstvo v Ljubljani.

Po neuradnih informacijah medijev so nekateri uslužbenci izpitnega centra v zameno za podkupnine izdajali lažna potrdila o opravljenih vozniških izpitih. Neuradno naj bi šlo za podkupnine od 150 do 1000 evrov, izdali pa naj bi več kot 150 vozniških dovoljenj brez ustrezne dokumentacije in več kot 300 dovoljenj s pomanjkljivo dokumentacijo.