Kot so sporočili iz Policijske uprave Novo mesto, sta 38-letni Novomeščan in 43-letni Ljubljančan leta 2008 kot odgovorni osebi podjetja iz Ljubljane s pomočjo drugih osumljencev oz. odgovornih oseb - starih 31, 34 in 37 let - dveh missing trader družb na podlagi računov za neopravljene storitve nakazila vplačevala na njihov račun in jih tam dvigovala.

Osumljenca sta račune, ki so se nanašali na posredovanje delavcev iz tujine, upoštevala pri mesečnih obračunih davka na dodano vrednost in tako plačala manj davčnih obveznosti. Družbi, ki sta izdajali lažne račune, pa obračunanega davka nista plačali.

Šest dejanj davčne zatajitve

Kriminalisti so osumljene ovadili zaradi šestih dejanj davčne zatajitve, dveh dejanj hudodelskega združevanja, dveh dejanj pranja denarja in enajstih dejanj ponarejanja ali uničenja poslovnih listin. Skladno z določili zakona o odgovornosti pravnih oseb so ovadili tudi pravne osebe.

Preiskavo so izpeljali s sodelovanjem novomeške in ljubljanske davčne uprave, ki sta v omenjenih družbah opravila inšpekcijske preglede in ugotovili nepravilnosti. Kriminalisti so v okviru predkazenskega postopka opravili finančno preiskavo in o ugotovitvah seznanili omenjeno okrožno državno tožilstvo, so še sporočili iz Novega mesta.