Kot je pojasnil predsednik komisije za informiranje in analize Gorske reševalne zveze Slovenije (GRZS) Jani Bele, so lani prvič opravili več kot 400 reševalnih akcij. En od vzrokov je v tem, da so bile lani celo leto zelo dobre razmere za hojo v gore. Število posredovanj gorskih reševalcev tako raste zaradi vse večjega obiska gora, pa tudi zaradi športov v gorah, kot je jadralno padalstvo.

Boljša opremljenost planincev - manj smrtnih žrtev

V zadnjih letih se je močno izboljšala opremljenost planincev. Tako je bilo tudi lani število smrtnih žrtev nesreč v gorah manjše kot leta pred tem, in sicer je v gorah lani v 406 nesrečah umrlo 28 oseb, poškodovanih pa je bilo 219. Posebej Bele opaža porast nesreč zaradi telesne nepripravljenosti planincev, ki je velikokrat tudi vzrok padcev in zdrsov.

V prvih petih letošnjih mesecih se je v slovenskih gorah zgodilo že 125 nesreč, v katerih je bilo 80 poškodovanih, tri osebe pa so se smrtno ponesrečile. Helikopter je sodeloval v 32 akcijah, z junijem se je začelo tudi dežurstvo na letališču na Brniku, kjer sta za posredovanje pripravljena dežurna ekipa helikopterja, gorskih reševalcev in zdravnika. 20. junija bo po dolgotrajnih zapletih vendarle odprt tudi heliodrom na Splošni bolnišnici Jesenice.

Razmere v gorah terjajo previdnost

Trenutne razmere v gorah, kjer je na severnih pobočjih še sneg, terjajo previdnost planincev pri izbiri same ture. Na poteh je tudi veliko kamenja, ki se lahko zakotali v dolino, zato je potrebna zelo dobra oprema s varovalno čelado. To sicer v slovenskih gorah uporablja vse več ljudi, kar Bele pripisuje stalnemu opozarjanju s strani GRZS in Planinske zveze Slovenije (PZS) ter policijskim preventivnim akcijam.

Preventivni pomen bo imela tudi nova knjiga Reševanje v gorah Sto let organiziranega gorskega reševanja v Sloveniji 1912-2012, ki bo naprodaj od naslednjega tedna. Član uredniškega odbora knjige France Malešič je pojasnil, da so v njej predstavili gorsko reševanje, reševalci pa so zapisali tudi pretresljive zgodbe, s katerimi so se srečali pri svojem delu.

Osrednje praznovanje stoletnice gorskega reševanja bo v soboto, 16. junija, v Kranjski Gori, kjer bo potekal tudi dan planincev. GRZS in PZS bosta pripravili številne prireditve, opravili pa bodo tudi vajo iz reševanja s sedežnice, iskanje z reševalnimi psi in reševanje z uporabo helikopterjev.