Rainer Wiedemann, ki je bil od leta 2002 do 2006 direktor Aquaplusa, je pojasnil, da je tržiška občina januarja 2004 podjetje pozvala, naj že vnaprej nakaže denar za predhodne stroške za pripravo javno-zasebnega partnerstva pri prenovi kanalizacijskega omrežja in čistilne naprave. S strani občine je bilo po njegovih besedah zaželeno, da znesek v višini 40.000 evrov prejmejo v obliki čeka, zato je Aquaplus izdal ček.

Ker je bil za projekt v Tržiču odgovoren tedanji prokurist Aquaplusa Gerald Loew, Wiedemann ne ve, komu je bil ček izročen. "Ček smo izstavili, ga izročili in po mojem vedenju je bil tudi unovčen," je povedal. Podrobnosti bi lahko pojasnil Loew, ki bi ga danes prav tako morali zaslišati prek videokonference, vendar se je opravičil.

Poleg tega nameravajo na kranjskem sodišču kot ključno pričo zaslišali še posrednika v poslu med občino in Aquaplusom Jurija Pintarja, ki naj bi glede na Wiedemannovo predvidevanje od Leoweja prejel ček. Vendar se Pintar prejšnjih narokov glavne obravnave ni udeležil, danes pa zaradi predvidenih dveh videokonferenc ni bil vabljen na sodišče in naj bi bil zaslišan prihodnjič. Če bo potrebno, ga bodo na sodišče privedli prisilno.

Ruparjev zagovornik Rok Petrič je prepričan, da bi tudi Wiedmanna morali še enkrat zaslišati in sicer "v živo" v sodni dvorani. Večkrat se je izkazalo, da zaradi tehničnih ovir videokonference - odmeva, šuma, zamika v prenosu zvoka in prekinjanja spontanih odgovorov, obdolžencu ni mogoče zagotoviti pravičnega in poštenega sojenja ter priči predočiti dokumentacije, je opozoril.

Obtožnica Ruparja bremeni, da je zlorabil svoj položaj, ker naj bi maja 2004 od podjetja Aquaplus prejel 40.000 evrov, ki so bila namenjena občini za pripravo projekta izgradnje čistilne naprave, vendar na občinski račun ta denar ni bil nikdar nakazan. Rupar ob tem trdi, da tudi sam tega denarja ni prejel.

Medtem kranjsko sodišče obravnava tudi tožbo podjetja Aquaplus zoper občino Tržič, od katere avstrijsko podjetje terja skoraj pol milijona evrov zaradi izgube posla. Maja je v tej tožbi potekal prvi narok, kjer je sodnica stranki pozvala k poravnavi. Naslednji narok pa bo septembra.