Sodišče je danes za zaprtimi vrati odločalo o utemeljenosti obtožnice proti Svilanu, v kateri ga bremenijo, da je od direktorja produkcijske hiše Core media Vladimirja Šelebaja Sellierja prejel podkupnino v zameno, da bi njegove oddaje predvajali na Novi TV. Gre za oddaje "1 na 1", "U sridu", "Istraga" in "Interijeri".

Obtožnico so vložili aprila letos. Datum začetka sojenja bodo določili kmalu.

Celotna zgodba naj bi se začela leta 2004, ko je Svilan s Hrvaške televizije (HTV) prestopil na Novo TV, na kateri je skrbel tudi za sodelovanje z zunanjo televizijsko produkcijo, so poročali hrvaški mediji.

Afera je izbruhnila oktobra lani, ko so prijeli Šelebaj Sellierja in več njegovih sodelavcev, ki so jih sumili ponarejanja računov.

Šelebaj Sellier naj bi med letoma 2004 in 2007 za vsako predvajano oddajo Svilanu "na roke" plačal tisoč evrov, če pa tega ni mogel storiti osebno, mu je plačal njegov bivši poslovni partner, menedžer Edvin Softić, trdijo v obtožnici.

Svilana bremenijo tudi, da je vedel, kakšne oddaje nameravajo predvajati na Novi TV in je o tem obveščal Šelebaj Sellierja, ki je nato pripravljal projekte. Če bodo Svilanu dokazali krivdo, mu grozi do deset let zapora. Moral bo tudi vrniti omenjeni denar.

Šelebaj Sellier je bivši soprog znane hrvaške televizijske novinarke Dijane Čuljak Šelebaj, ki je po objavi zgodbe odšla s HTV in se posvetila zasebnemu medijskemu podjetju.

Hrvaški medijo so poročali, da je Svilana s predstavniki družbe Core media pred leti povezala dolgoletna urednica na HTV Hloverka Novak Srzić. Tudi Novak Srzićeva naj bi bila na plačilni listi družbe Core media, saj je kot avtorica in scenaristka sodelovala pri eni izmed spornih oddaj. Za nekaj časa je pred leti celo prestopila na Novo TV, nato pa se je vrnila na hrvaško nacionalno televizijo.

Novak Srzićevo in Čuljakovo so nekateri njuni kolegi na HTV večkrat javno obtožili korupcije na nacionalni televiziji. Nekatere od njih so med preiskavo že zaslišali kot priče. Obe sta večkrat zanikali vse obtožbe o vpletenosti v korupcijo.

Umik Novak Srzićeve s televizijskih zaslonov med potekom postopka v primeru Core media je konec aprila zahtevala tudi aktiv Hrvaškega društva novinarjev na HTV.