Napadalec naj bi poskušal z avtomobilom zapeljati v cerkev. Ko se je približeval nadzorni točki blizu cerkve, je pospešil, se zaletel v varnostno zapornico in avto je eksplodiral, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

"Blizu cerkve imamo nadzorno točko, ki je napadalcu preprečila, da bi dosegel svojo tarčo," je dejal predstavnik nigerijske policije Mohamed Ladan. V mestu Bauchi so poostrili varnostni nadzor, potem ko je območje prizadelo več bombnih napadov, ki naj bi jih zagrešili pripadniki islamistične skupine Boko Haram.

Vodja Rdečega križa v zvezni državi Bauchi je za francosko tiskovno agencijo AFP povedal, da je bilo v napadu ranjenih najmanj 35 ljudi. Okoliški prebivalci so povedali, da se je zaradi eksplozije začela rušiti cerkev. Več deset ljudi je poskušalo zbežati iz nje, nekateri izmed njih pa so stekli naravnost v požar, ki je izbruhnil pred cerkvijo.

Odgovornosti za napad ni prevzela še nobena skupina, vendar naj bi za njim stala islamistična skupina Boko Haram. Nigerijo zadnje leto pretresajo številni tovrstni napadi, ki jih izvaja ta sekta. Tarča so večinoma kristjani in njihove ustanove. V napadih je od julija 2009 umrlo več kot 1000 ljudi.

Boko Haram si prizadeva za ustanovitev neodvisne države na pretežno muslimanskem severu Nigerije. V zadnjem obdobju so njihove zahteve in struktura postale manj jasne, saj naj bi bila skupina razcepljena na tiste s političnimi ambicijami na eni strani ter na skrajno islamistično krilo na drugi strani.