Oblasti so v sredo Micka in Mairead Philpott obtožile povzročitve požara. Požar naj bi izbruhnil, ker je nekdo zlil bencin skozi režo za pošto na vhodnih vratih hiše, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Philpottova sta pred ognjenimi zublji najprej rešila sebe, nato pa sta po podatkih policije poskušala rešiti še otroke. Policija je po pogasitvi požara celo pohvalila Philpotta, da je pogumno poskušal rešiti otroke, ki so spali v zgornjem nadstropju hiše, ko je v zgodnjih jutranjih urah izbruhnil požar.

Nekaj dni po požaru sta starša sklicala čustveno novinarsko konferenco, na kateri sta se v joku zahvaljevala sosedom in oblastem za njihov trud pri poskusu reševanja otrok. A v torek ju je policija aretirala zaradi suma umora.

Philpott je pozornost javnosti pritegnil že leta 2007, ko se je pojavil v televizijskem dokumentarcu takratne poslanke Anne Widdicombe o britanskem sistemu socialnega varstva.

Philpott je imel takrat skupno 17 otrok, od lokalnih oblasti pa je zahteval, naj mu zagotovijo večjo hišo, v kateri bi lahko prebival skupaj z ženo, dekletom in osmimi skupnimi otroci.