Ob tem so tako na Agenciji RS za okolje (Arso) kot tudi na Upravi za zaščito in reševanje opozorili, da zapuščanje stavb med potresom ni pravilno postopanje in da je priporočljiveje poiskati zaščito pod mizami ali stoli ter zavarovanje glave.

Najpomembneje je ohraniti mirno kri

Na spletnih straneh Uprave RS za zaščito in reševanje najdemo navodila za ukrepanje ob močnejšem potresu. Med potresom je tako najpomembneje, da ohranimo mirno kri, ostanemo v poslopju in poiščemo zaščito pod masivnimi mizami, klopmi, podboji vrat, na hodnikih pa se pritisnimo k notranjim stenam.

Treba se je izogibati steklenim površinam in zunanjim zidovom, dvigal in stopnišč pa ne uporabljamo. Če ostanemo v temi, ne smemo prižigati vžigalic ali uporabljati odprtega ognja. Če nas potres ujame na prostem, se moramo oddaljiti od poslopij, električnih daljnovodov in drugih napeljav.

Na severu Italije zabeležili več kot 40 popotresnih sunkov, 17 smrtnih žrtev

Če ostanemo ujeti med ruševinami, varčujmo z energijo

Če ostanemo ujeti pod ruševinami, je najbolje, da ostanemo mirni in varčujemo z energijo. "V enakomernih presledkih udarjajmo s kakšnim predmetom ob zid ali cevovodno napeljavo. Občasno kličimo na pomoč, da nas reševalci lažje najdejo," med drugim priporočajo na Upravi za zaščito in reševanje.

Če po potresu ostanemo nepoškodovani, pomagamo tistim, ki potrebujejo pomoč. V stanovanjih je treba zapreti ventile za plin in vodo ter izklopiti električno napetost. Če je zgradba nepoškodovana, je treba morebitne nevarne snovi takoj odnesti na temu namenjeno mesto.

Če pride do potresa tudi v gorah, se je treba izogibati krušljivih sten in območij skalnih podorov.