Dečkova starša, Stan in Julie Patz, ki še vedno živita v istem stanovanju v Sohu, v četrtek nista želela dajati izjav za javnost.

Prvič sam domov

Etan Patz se je usodnega 25. maja 1979 prvič sam odpravil do postaje šolskega avtobusa iz stanovanja v predelu Manhattna Soho, ki takrat še ni bilo znano kot prebivališče bogatih in slavnih sredi dragih trgovin ampak le delavska soseska.

Intenzivna preiskava več desetletij ni uspela odkriti nobene prave sledi. Primer pa je po nekaj letih leta 2010 ponovno obudil newyorški tožilec Cyrus Vance mlajši, ki se lani ni odločil za pregon nekdanjega direktorja Mednarodnega denarnega sklada (IMF) Dominiquea Strauss-Kahna zaradi posilstva sobarice.

V vseh teh letih je primer dobil nacionalne razsežnosti. Njegovo fotografijo so med drugim dali na embalažo za mleko, k čemur so se kasneje pri iskanju pogrešanih otrok zatekli tudi drugi. Ameriški predsednik Ronald Reagan pa je leta 1983 razglasil 25. maj za dan izginulih oziroma pogrešanih otrok v ZDA.

Preiskovalci so se že uvodoma osredotočili na znanega pedofila Joseja Ramosa, ki je danes zaprt v Pensilvaniji. A je Ramos vztrajno zanikal vpletenost v primer. Dokazov za kazenski pregon ni bilo, vendar ga je civilno sodišče leta 2004 po tožbi dečkovega očeta vseeno razglasilo za krivega.

V kleti ni bilo ničesar

Policija je imela tudi nekaj drugih osumljencev, vendar med njimi ni bilo Hernandeza. V odmevni akciji so aprila letos preiskali klet bližnje hiše, kjer so iskali truplo, vendar niso našli ničesar.

Glede na to, da so policisti vsako leto v času obletnice Etanovega izginotja prejemali vrsto lažnih in zavajajočih informacij, so bili tudi tokrat zelo previdni, potem ko so od neimenovane osebe, ki pozna Hernandeza, dobili namig, naj ga preverijo. Leta 1981 naj bi namreč družini priznal, da je storil nekaj hudega.

Hernandez je v času tragičnega dogodka leta 1979 delal v bližnji trgovini. Dečka naj bi zvabil v lokal z obljubo, da mu bo dal pločevinko osvežilne pijače. Nato ga je zadavil in truplo ulico stran odvrgel med smeti. Kot domneva Kelly, so Etana zatem nevede pobrali smetarji, zato trupla najverjetneje nikoli ne bodo našli.

Priznanje po treh urah spraševanja

Hernandez se je kmalu po tragičnem dogodku odselil v New Jersey, kjer je živel s soprogo in najstniško hčerko. Policisti ga takrat nikoli niso zaslišali. Po sredini aretaciji so ga zasliševali tri ure, na koncu pa je podpisal priznanje.

Kot je pojasnil Kelly, se je detektivom zdel poln obžalovanja in skoraj olajšan, da je zadeva prišla na dan. V prihodnjih dneh naj bi bilo tudi več znanega o motivu za dečkov umor.