Kot je ugotovila skupina policistov, ki obravnava predvsem kazniva dejanja in prekrške povezane z bivanjem in zaposlovanjem tujcev, je 39-letni osumljenec preko svojega podjetja z lažnim prikazovanjem potreb po novih delavcih, na Zavod RS za zaposlovanje leta 2008 in 2009 vlagal prošnje za izdajo delovnih dovoljenj.

Osumljenec je kot samostojni podjetnik sestavil, podpisal in potrdil najmanj 24 lažnih pogodb o zaposlitvi. Na zavodu za zaposlovanje je overil lažne vsebine pogodb, čeprav je vedel, da tujci dejansko ne bodo sklenili delovnega razmerja in opravljali dela. Na podlagi pridobljenih delovnih dovoljenj in podanih vlogah je upravna enota tujcem izdala dovoljenja za prebivanje, so sporočili s Policijske uprave Novo mesto.

Na ta način je osumljenec najmanj 24 državljanom Kosova, ki brez vize oziroma dovoljenja za prebivanje ne morejo vstopiti v schengenski prostor, omogočil vstop na ozemlje Slovenije in prehod notranjih mej držav članic Evropske unije. Tujci so po prihodu v Slovenijo prijavili začasno prebivališče oziroma so pot nadaljevali v različne evropske države, kot so Belgija, Nemčija, Francija in Švica.

Policisti so v sodelovanju s tujimi varnostnimi organi ugotovili tudi, da je bilo več tujcev, ki jim je osumljenec omogočil vstop v države Evropske unije, obravnavanih za kazniva dejanja tihotapljenja prepovedanih drog, ponarejanja listin in za številna premoženjska kazniva dejanja. Tujci so zato dlje časa preživeli v avstrijskih, madžarskih in švicarskih zaporih. Nekatere so obravnavali tudi zaradi nezakonitega bivanja v EU in jim izrekli večletne prepovedi vstopa na schengensko območje.

Novomeški policisti so se s podobnim primerom ukvarjali že tudi v začetku leta. Marca so k preiskovalnemu sodniku privedli 45-letnega osumljenca 80 kaznivih dejanj, ki naj bi prav tako preko svojega podjetja organiziral nezakonito priseljevanje državljanov Kosova. Preiskovalni sodnik je za osumljenca odredil pripor.