Zaradi povečanja potreb po odvetnikih so v Kranju nekateri celo s težavo našli prostega odvetnika, zlasti v primerih obrambe po službeni dolžnosti. Dokumentacije je toliko, da so jo na sodišče v Kranju pripeljali kar v škatlah za banane.

Policijsko pridržanje se za osumljene, ki so bili prijeti v petek zjutraj, izteče v nedeljo zjutraj. Dotlej morajo biti vsi privedeni pred preiskovalnega sodnika, ta se lahko odloči tudi za največ 48-urno sodno pridržanje in tako podaljša čas za zaslišanja in odločitev o priporu. Po nekaterih ocenah naj bi okoli dvajset ljudi z ovadbo napotili k preiskovalni sodnici.

Osumljence so pred preiskovalne sodnike začeli voziti šele popoldne, saj so organi pregona so danes nadaljevali s preiskavami in dopolnjevali kazenske ovadbe.

V pridržanju ostaja okrog 30 domnevnih članov kriminalnih združb

Zaslišujejo tudi v Kopru in Ljubljani

Pred koprskega preiskovalnega sodnika so nekaj pred 17. uro pripeljali dva izmed osumljencev.
Tožilec Slavko Ožbolt je povedal, da sta osumljena neupravičene proizvodnje in prometa s prepovedanimi drogami. Osumljenca sta bila včeraj v okviru obsežne kriminalistične akcije ujeta v Postojni, preiskavo zoper njiju pa so vodili v Kopru, zato sta tu tudi zaslišana.

Oče enega od ujetih osumljencev, 23-letnega Postojnčana, je dejal, da mora vsak odgovarjati za svoja dejanja, tako bo tudi njegov sin, vendar se je ob tem vprašal, zakaj lovijo le male ribe. Z dejavnostjo sina naj bi bila družina seznanjena, vendar so jo tolerirali zaradi slabega zdravstvenega stanja njegove matere in zaradi nezmožnosti pridobitve dela.

Z zaslišanji so nekaj pred 18. uro začeli tudi v Ljubljani, kjer naj bi po neuradnih podatkih zaslišali 10 osumljenih.

Policija: Med osumljenimi tudi ključni organizatorji

Kot so sporočili iz Generalne policijske uprave, so med osumljenimi tudi ključni organizatorji kriminalne dejavnosti, postopki na sodiščih pa še potekajo.

Po petkovih hišnih preiskavah se intenzivno nadaljujejo tudi ostala kriminalistična opravila v povezavi z največjo kriminalistično akcijo v Sloveniji, pravijo na policiji. Med drugim opravljajo forenzične preiskave zaseženih predmetov - orožja in večje količine neznane snovi, za katero obstaja sum, da je prepovedana droga - poleg tega so v stalnem stiku s tujimi varnostnimi organi, tudi ker je bilo v času zaključne akcije nekaj osumljenih oseb nedosegljivih v Sloveniji in jih še iščejo.

Gre za sam vrh organiziranega kriminala: Največ preiskav v okolici Kranja

Pripor možen tudi brez zaslišanja

V zakonu o kazenskem postopku so sicer predvidene situacije, da lahko sodnik ali pristojni senat odredi zoper obdolženca pripor tudi brez zaslišanja, vendar je taka situacija možna največkrat v primerih, ko se pripor odreja za zagotovitev navzočnosti osebe na glavni obravnavi in se pripor odreja kot disciplinski ukrep, pojasnjuje podpredsednica kranjskega okrožnega sodišča Marjeta Dvornik.

Če je zoper osebo odrejeno 48-urno pridržanje, ker so podani priporni razlogi begosumnosti, vplivanja na priče in druge udeležence ter ponovitvena nevarnost, pa mora policija osebo brez odlašanja privesti pristojnemu preiskovalnemu sodniku. Le-ta mora tistega, ki mu je bila odvzeta prostost, brez odlašanja, najkasneje pa v 48 urah, odkar je bila oseba pripeljana, zaslišati.

V izjemnih primerih lahko preiskovalni sodnik zoper osebo odredi pridržanje za potreben čas, vendar najdlje za 48 ur. Za tokratni primer velja, da odreditev pripora brez zaslišanja pridržane osebe ni dopusta, je v odgovoru na novinarsko vprašanje še pojasnila Dvornikova in dodala, da bo delo na kranjskem sodišču organizirano tako, da bodo vsi postavljeni roki spoštovani.