Sedemindvajsetletnik se je lani dogovoril z investitorji za izgradnjo treh stanovanjskih hiš v okolici Ribnice, za izvedbo del pa so tudi sklenili pogodbe. Investitorji so mu dogovorjeno vsoto, ki jo je zahteval za določene gradbene faze, izročili v gotovini. Medtem se je moški za izvedbo projektov dogovarjal z več podjetji in obrtniki, ki so z deli tudi pričeli oziroma dostavili material, so danes sporočili iz ljubljanske policijske uprave.

Osumljenec svojih obveznosti ni poravnaval oziroma je poravnal le manjši del v dogovorjenih rokih oziroma v roku zapadlosti izstavljenih računov. Pri tem je navajal različne razloge za nadaljnjo odložitev plačila. Podizvajalci so zaradi neplačila prenehali z deli, 27-letnik pa je nato poiskal druge izvajalce, ki jim prav tako ni poravnaval dogovorjenih obveznosti. V določenih primerih, ko so ga opomnili na dolgove, jim je celo grozil.

Osumljeni je poleg tega za potrebe vodenja gradbišča in koordinacijo za nabavo materiala sklenil ustni dogovor z osebo, ki ji je tudi obljubil, da jo bo zaposlil ter uredil pokojninsko in zdravstveno zavarovanje. Kljub prošnjam in opozorilom tega ni storil, prav tako delavcu ni izplačal plač po dogovorjeni urni postavki ter ostalih stroškov.

Nazadnje je 27-letnik januarja z lažnim prikazovanjem dejanskega stanja dolgov podjetje prodal državljanu Makedonije s stalnim bivališčem v Sloveniji.

Policisti Policijske postaje Ribnica so zoper moškega podali kazensko ovadbo zaradi suma, da je storil osem kaznivih dejanj poslovne goljufije, kaznivi dejanji kršitve temeljnih pravic delavcev, kaznivi dejanji ogrožanja varnosti in kaznivo dejanje goljufije.

Osumljenca, ki je s svojimi dejanji posameznike, podjetja in obrtnike oškodoval za okoli 52.000 evrov, so s kazensko ovadbo privedli na zaslišanje k preiskovalnemu sodniku, ta pa je zanj odredil pripor.