Okrožna državna tožilka Petra Vugrinec je med prebiranjem obtožnega predloga pojasnila, da je Bukovčeva prestopila mejo uradnih pravic, ko je decembra 2008 kot državna sekretarka na ministrstvu za kmetijstvo poklicala direktorico veterinarske uprave (Vurs) Vido Čadonič Špelič in jo spraševala, zakaj Vurs Baričeviču ne vrne bulmastifov.

Med pogovorom naj bi Bukovčeva Čadonič Špeličevi zagrozila, da bosta tako ona kot Vurs v primeru, da bodo psi usmrčeni, Baričevič pa bi tožil državo, plačala visoko odškodnino.

Vedela je, da Baričeviću psi ogromno pomenijo

Bukovčeva pa je v svojem zagovoru pojasnila, da se je kot državna sekretarka na kmetijskem ministrstvu, zadolžena za finance, udeleževala tudi sej na vladi, na katerih so obravnavali odškodninske zahtevke zoper državo. Baričeviča je poznala, je razložila, in vedela je, da mu psi ogromno pomenijo, zato bi v primeru njihove usmrtitve ubral vsa prava sredstva za ugotovitev nepravilnega delovanja državnih organov.

Zato je menila, da utegne institucija, za katero dela, v takem primeru utrpeti hudo finančno škodo. Kot je namreč pojasnila, je Vurs trikrat odločil o usmrtitvi psov, kar pa je bilo v nasprotju z odločitvijo upravnega sodišča. Ker bi po mnenju Bukovčeve torej odločitev Vursa lahko imela negativne posledice za kmetijsko ministrstvo, je Bukovčeva, kot je dejala, o tem le želela opozoriti Čadonič Špeličevo.

Klicala jo je zaradi njunega medsebojnega poznanstva in na prijateljski ravni, ne pa v funkciji uradne osebe, je poudarila obtožena. Na odločitev samo pa Bukovčeva po lastnih besedah ni mogla vplivati - če bi hotela, bi morala vplivati na inšpektorja, ne direktorico tega urada, je še razložila na sodišču.

Morda prekoračila mejo, a brez zlorabe položaja

Kasneje sta s Čadonič Špeličevo še govorili, je dejala Bukovčeva, a naj ji direktorica Vursa nikoli ne bi ničesar očitala ali pa omenjala teh domnevnih pritiskov. Tudi sam minister za kmetijstvo naj bi kasneje spraševal, ali so se v zvezi z zadevo bulmastifi dogajali kakršni koli pritiski, Čadonič Špeličeva pa da se ni oglasila. Če bi to storila, bi se ji Bukovčeva, kot je danes povedala, zagotovo opravičila. "Morda sem prekoračila mejo svoje stroke, saj sem opozarjala na pravne vidike, nisem pa zlorabila položaja," je še dodala nekdanja državna sekretarka, po koncu današnje obravnave pa je novinarjem dejala, da je morala zaradi te zgodbe "oditi iz države".

Bukovčeva danes na vprašanja ni želela odgovarjati, njen zagovornik Blaž Kovačič Mlinar je pojasnil, da zato, ker ta postopek zanjo pomeni velik stres. Morda bo na vprašanja odgovarjala kasneje med dokaznim postopkom.

Obravnava se bo nadaljevala prvega junija, ko naj bi na sodišču pričali nekdanji minister za kmetijstvo Milan Pogačnik ter Vida Čadonič Špelič, Andreja Bizjak in Polona Cankar z Vursa. Tožilstvo je kot pričo predlagalo še Tanjo Hofman, pravnico z ministrstva za kmetijstvo, ki naj bi potrdila, da je Bukovčeva v tem primeru posredovala. Njenemu zaslišanju pa nasprotuje obramba, saj da o konkretnem telefonskem pogovoru ne bi vedela povedati nič konkretnega.

Iz današnje tiskane izdaje: Z zlorabo uradnega položaja preprečila vrnitev bulmastifov?