Na sodišču se je danes nadaljevalo branje sklenjenih pogodb, notarskih zapiskov in stečajne dokumentacije podjetij Mebles in Mebles IMS, večinoma iz let 2002 in 2003. Zagovornik obtoženega Andreja Rezarja, odvetnik Peter Žnidaršič je med branjem dokazov, vloženih v spis, večkrat opozoril, da gre za dokazno gradivo, ki se navezuje na očitana dejanja, ki so že zastarala.

Pripombe in ugovore na morebitno zastaranje očitanih dejanj bo sicer obramba podala ob koncu sodnega postopka. Žnidaršič je tožilstvo ob tem še pozval, da bolj aktivno sodeluje v procesu sojenja in jasno pove, kateri dokazni predlogi so že zastarali.

Prav tako je Žnidaršič večkrat opozoril, da iz pogodb ni razvidno, ali jih je podpisal obtoženi Andrej Rezar ali pa nekdanji prokurist Meblesa Borut Rezar.

Več danes predstavljenega dokaznega gradiva v zadevi Zbiljski gaj se sicer nanaša tudi na posojilne pogodbe med družbama Mebles in Salonit Anhovo, zato je Žnidaršič sodišču predlagal, da kot priče na sodišču nastopijo člani nekdanjega vodstva družbe Salonit Anhovo.

Tožilstvo sicer štirim glavnim akterjem afere Zbiljski gaj očita, da so upnikom povzročili za slabih 121 milijonov evrov škode. Obtožnica nekdanjega direktorja podjetja Mebles IMS Rajka Županca bremeni kaznivega dejanja oškodovanja upnikov. Tega kaznivega dejanja sta obtožena tudi soustanovitelja tega podjetja Andrej Rezar in Zdenka Škodlar ter sin Škodlarjeve Samo Škodlar.

Podjetje Mebles iz Medvod je naselje Zbiljski gaj začelo graditi leta 2000 in se nato leta 2002 združilo v podjetje Mebles IMS, ki je šlo zaradi finančnih težav junija 2003 v stečaj, ne da bi projekt končalo. Tako so nekatere hiše in stanovanja v naselju Zbiljski gaj ostala nedokončana, številni kupci pa so ostali brez svojega premoženja, čeprav so delno ali v celoti poravnali kupnino.