Na zatožni klopi sta sedela le članica upravnega odbora SHP Marija Štular in ravnatelj hranilnice Domen Malenšek, saj je sodnica Andreja Ravnikar postopek zoper soustanovitelja Franca Golijo že na prvi obravnavi 15. marca zaradi njegovih zdravstvenih težav izločila in ga bo vodila ločeno. Posebej sodišče vodi tudi postopek zoper še enega soustanovitelja in člana upravnega odbora Petra Smuka, ki naj mu ne bi mogli vročiti obtožnice. Zoper Viktorja Brezarja pa preiskava še poteka.

Od stečaja SHP in storitve domnevnih kaznivih dejanj mineva deset let in junija bodo zastarala še zadnja očitana kazniva dejanja, povezana z oškodovanjem upnikov, za katere je zagrožena kazen do petih let zapora. Zato se poraja vprašanje o smotrnosti samega sojenja. Edino kaznivo dejanje, ki letos še ne bo zastaralo, je poslovna goljufija, katere je obtožen Malenšek.

Štularjeva in Malenšek naj bi kot člana upravnega odbora skupaj s Smukom, Golijo in Brezarjem povzročila veliko premoženjsko izgubo upnikom. Od leta 2002 so namreč določenim komitentom z odobritvijo posojil omogočili predčasen dvig vezanih sredstev, čeprav so vedeli, da bo šla SHP v stečaj in jim posojil ne bo treba vračati. S tem naj bi preostale upnike, ki so bili poplačani iz stečajne mase, oškodovali za 135.000 evrov.

Velika finančna luknja

Priča Ivanka Kuzmanovska, ki je v SHP vodila kredite, je v letu 2000 spoznala, da v hranilnici zeva velika finančna luknja in da druge perspektive kot prevzem s strani druge hranilnice ali banke ni. Da so se poskušali združiti s kakšno drugo bančno ustanovo, je danes potrdila tudi vodja knjigovodstva v SHP Zdenka Repič in pojasnila, da se izgube niso pokrivale, čeprav so bili ustanovitelji o njej redno seznanjeni.

Malenšek naj bi bil kot ravnatelj odgovoren tudi za zakonito poslovanje SHP, vendar ni odredil prenehanja depozitnih pogodb, čeprav je bilo jasno, da hranilnica depozita ne bo mogla vrniti. Tako je SHP sklenila depozitno pogodbo z Žitom Gorenjko, ki je bil s tem oškodovan za približno 76.000 evrov, saj je bil kot ostali upniki iz stečajne mase poplačan le 45-odstotno.

Danes bi morala biti zaslišana tudi tedanja direktorica Žita Gorenjke Mojca Budkovič, a je bila službeno odsotna. Simon Zevnik, ki je bil skrbnik depozitov v SHP, pa je pojasnil, da naj bi šlo glede depozita Žita Gorenjke za povsem običajen postopek.

Za depozite so jamčili ustanovitelji

SHP naj bi bi sicer vse do začetka stečaja izpolnjevala vse obveznosti, jasno pa je bilo, da za depozite na hranilnici ni jamčila Banka Slovenije, ampak ustanovitelji. Po besedah Zevnika niso nikdar zavrnili depozita in tudi ob težavah SHP niso imeli prepovedi sklepanja depozitov. Takšna navodila pa po njegovem mnenju ne bi mogel izdati sam Malenšek temveč le upravni odbor.

"Delali smo do zadnjega dne, dokler ni prišel stečajni upravitelj," je pojasnil Zevnik. Stečajni postopek zoper SHP se je začel junija 2002 in še vedno traja. Odprtih je več sodnih sporov glede terjatev, zato po pojasnilih stečajnega upravitelja Andreja Toša ni mogoče napovedati, kdaj bo stečaj zaključen. Več kot 700 upnikov, ki jim je bilo priznanih za 1,4 milijarde tolarjev oziroma 5,8 milijonov evrov terjatev, je bilo poplačanih približno 45-odstotno.