Podrobnosti o zadevi naj bi danes uradno razložili predstavniki ameriške vlade. AP je informacijo imela že od preteklega tedna, vendar je na prošnjo Bele hiše in Cie ni objavila, ker so bile obveščevalne operacije še v teku. AP opozarja, da so predstavniki vlade ob obletnici smrti bin Ladna ves čas zatrjevali, da ne vedo za nobeno verodostojno grožnjo z napadi.

Podrobnosti v zvezi s teroristom, ki bi naj skušal izvesti napad, niso znane. AP poroča, da terorist še ni kupil nobene vozovnice in tarča napada naj ne bi bila izbrana. Šlo naj bi za nadgradnjo eksplozivne naprave, ki jo je skušal za božič 2009 nad Detroitom razstreliti terorist po naročilu Al Kaide z Arabskega polotoka v Jemnu. Nova naprava naj bi imela boljši sistem za detonacijo.

To je opozorilo, da teroristi ne prenehajo

Napravo je preiskala zvezna policija FBI in ne vsebuje nobenih kovin, torej bi šla skozi detektorje za kovine na letališčih. Ni pa še jasno, ali bi eksplozivna naprava prestala preverjanje z novimi telesnimi skenerji. AP sumi, da gre za istega izdelovalca bomb za Al Kaido, to je Ibrahima Hasana al Asirija, ki je izdelal tudi "božično" bombo iz leta 2009 in bombe v tiskalnikih, ki so jih kasneje poslali iz Jemna s tovornim letalom na pot v ZDA.

Zadnji preprečeni bombni napad na letalo je indikacija, da, čeprav ta naprava ni predstavljala nevarnosti za ljudi, teroristi ostajajo odločeni, je dejala sekratarka ZDA Hilary Clinton. ''Ti teroristi kar naprej poskušajo ... ustvariti vse bolj pretkane in grozovite načine, da bi pobijali nedolžne ljudi. In to je le opozorilo, da moramo ostati budni in spremljati dogajanje doma in po svetu, da bi s tem zaščitili naš narod in zavarovali prijatljske narode,'' je še dejala novinarjem v New Delhiju.

Bomba naj ne bi bila operativna

Predstavniki vlade so v ponedeljek še naprej zatrjevali, da javnost s to novo bombo ni bila nikoli ogrožena. Bomba naj ne bi bila operativna. Predsednik ZDA Barack Obama naj bi isto informacijo dobil aprila. Novica o bombi pa potrjuje dejstvo, da se Al Kaida ni odpovedala načrtom za bombne napade in da je trenutno najnevarnejša v Jemnu.

Tam so Američani z brezpilotnim letalom v nedeljo ubili šefa za operacije v tujini, 37-letnega Fahda al Kusa, obtoženega za udeležbo v napadu na ameriški rušilec Cole v Jemnu leta 2000. Kuso naj bi prevzel položaj od Američana Anvarja al Avlakija, ki so ga brez sojenja usmrtili na enak način lani.