Romski družini sta v četrtek zaradi različnih pritiskov in številnih groženj krajanov zapustili svoje posestvo.

Policija je v petek zaslišala 62-letnega Škaro in krajana Denisa Bilaverja, ki naj bi prebivalce Škabrnje vzpodbujala k napadom na Rome. Poleg omenjene dvojice je policija ovadila tudi podžupana Damirja Gurlico, direktorja tamkajšnjega komunalnega podjetja Zorana Gurlico in še enega krajana.

Župan je med drugim izjavil, da niso mogli dopustiti, da bi Romi zbirali odpadke v coni, ki je namenjena za izgradnjo hiš. Vsi krajani, ki so jih anketirali hrvaški mediji, so podpirali odločitev, da morajo Romi zapustiti njihov kraj.

Policija je o okoliščinah dogodka obvestila tudi županijsko državno tožilstvo. Hrvaški mediji ne izključujejo morebitne kazenske ovadbe zaradi suma spodbujanja sovraštva proti pripadnikom romske manjšine.

Romi so prijavili policiji, da so jih krajani Škabrnje žalili na podlagi etničnega porekla in jim celo grozili s smrtjo. V četrtek so tako zaradi pritiskov bili prisiljeni zapustiti posestvo, ki so ga kupili zakonito, in se vrniti na svoje posestvo, ki ga imajo pri Našicah v Slavoniji.

Približno 100 krajanov Škabrnje je že 1. maja pripravilo proteste proti novim sosedom. Med drugim so okrog romskega zemljišča izkopali jarke, da bi preprečil dostop tovornjaku, ki ga je uporabljala romska družina. Hrvaški mediji so poročali, da so zemljišče romskih družin celo ogradili z žico, ker so "Indijanci in lahko živijo le v rezervatu".

Med protesti je bilo slišati številne grožnje in rasistične izjave besnih krajanov, ki so agresivno zahtevali odhod Romov iz naselja. Poudarjali so, da je Škabrnja hrvaški kraj, v katerem nikoli niso živeli ne Romi in ne Srbi ter da bo tako tudi ostalo, so še poročali hrvaški mediji.

Dogodke v Škabrnji so javno obsodili hrvaški predsednik Ivo Josipović, zunanja ministrica Vesna Pusić, varuh človekovih pravic Jurica Malčić in saborski poslanec romske manjšine Veljko Kajtazi.