Urad javnega tožilstva v Skopju še preučuje tudi posebno poročilo o dodatnih desetih osebah, ki bi lahko bile povezane z umorom, prav tako še preučujejo tudi materialne dokaze.

V Skopje so sicer pripeljali 20 osumljencev, prijetih v torek v okviru obsežne akcije makedonske policije na podlagi zbranih materialnih dokazov. Trenutno jih zaslišuje preiskovalni sodnik.

Akcija Monstrum

Makedonska policija je namreč v torek v okviru akcije Monstrum, ene najkompleksnejših v zgodovini makedonske policije, prijela 20 radikalnih islamistov, ki bodo do četrtka vsi stopili pred preiskovalnega sodnika.

Večinoma gre za makedonske državljane, pridržali pa so jih na podlagi suma terorističnih dejanj. Nekateri med njimi naj bi se po podatkih policije v preteklosti med drugim v Afganistanu in Pakistanu borili proti zvezi Nato.

V okviru akcije so makedonski policisti zasegli tudi več kosov orožja, preiskava, ali je vmes tudi orožje, uporabljeno pri petkratnem umoru 12. aprila, pa še poteka.

Ministrica Jankulovska je sicer v torek dejala, da bo policija potrebovala 24 ur, da vloži obtožnice proti osumljencem, nakar bo lahko objavila tudi njihova imena. Ali so pridržani povezani s kakšno večjo svetovno skrajno islamistično organizacijo, sicer še ni znano, je dodala.

Spomnimo ...

Policijska akcija je odgovor na tragedijo, ki je Makedonijo pretresla 12. aprila. V predelu Skopja Radišanima je bilo namreč takrat ubitih pet moških, štirje mladeniči, stari od 18 do 20 let, ter moški, star 45 let. Njihova trupla so našli ribiči blizu jezera v severnem predmestju Skopja.

Po petkratnem umoru so v Makedoniji vzniknile nove medetnične napetosti med Makedonci in etničnimi Albanci. Ustreljene žrtve sicer pripadajo makedonski skupnosti.

Petkratni umor je drugi hujši medetnični incident v Makedoniji v zadnjih dveh mesecih. Februarja je v Gostivarju v prepiru policist ubil dva albanska mladeniča, kar je bil povod za niz nasilnih dogodkov.

Preberite še:
- Makedonija: V policijski akciji "Monstrum" prijeli 20 osumljencev za petkratni umor
- Dan žalovanja v Makedoniji, petkratni umor najverjetneje zagrešilo več oseb
- Po petkratnem umoru so v Makedoniji vzniknile medetnične napetosti