Jože Podržaj, šef zapora na Dobu, je za zurnal24 pojasnil, da je Prijatelj prvo prošnjo za premestitev v polodprti oddelek utemeljil s tem, da doslej ni bil kaznovan in da ima zunaj urejeno življenje ter bi rad poskrbel za normalno preživetje svoje družine in možnosti nadaljnjega študija hčerk. Zdaj pa je bil v polodprti oddelek premeščen na podlagi vloge za premestitev v milejši režim, ki jo je podala njegova žena, in na podlagi ocene, da milejšega režima ne bo zlorabil.

Za premestitev zaprosil že trikrat

Če obsojenec krši pravila, ga vodstvo, ki je dovolilo premestitev, takoj premesti nazaj na zaprti oddelek. Odkar je zaprt, je Prijatelj za premestitev zaprosil že trikrat. Enkrat je zaprosil tudi, naj ga premestijo na odprti oddelek na Ig, kjer bi konce tedna preživljal doma, česar pa mu vodstvo ni odobrilo. Sicer pa je bil Prijatelj na zaprtem oddelku od konca lanskega aprila, ko so ga na Dob preselili iz zaporov v Kopru, kjer je bil zaprt od konca marca leta 2010.

Nekdanji poslanec naj bi delal v kuhinji zaporov, zato naj bi vodstvo ocenilo, da je njegovo vedenje vzorno, kar pa je ključno za premestitev na manj strog oddelek. Zaprtim na tem oddelku dovolijo izhode in obiske bližnje okolice. Nekateri dobijo tudi prost izhod za konec tedna, da lahko obiščejo družino. "Takšna premestitev je zanje nagrada," je za zurnal24 pojasnila doktorica penologije Damijana Žišt.