Ganemovi svojci so sprva sporočili, da je 69-letnik umrl na svojem domu zaradi srčne kapi. Zvečer je policija sporočila, da je nek mimoidoči njegovo truplo v nedeljo dopoldne našel v reki.

Ganem umrl zaradi utopitve

Obdukcija je pokazala, da je Ganem umrl zaradi utopitve, je danes sporočil tiskovni predstavnik dunajske policije Roman Hahslinger. Pristojne oblasti sicer še niso odkrile, kdaj in točno kje se je Ganem utopil. V bližini mesta, kjer so ga našli, je imel Ganem bivališče, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Kot so še pokazali rezultati obdukcije, pri smrti Ganema ni znakov, da je ta nekdanji libijski minister storil samomor ali da je pri utopitvi sodeloval še kdo. Ganem sicer za sabo ni pustil poslovilnega pisma ali kakega drugega sporočila.

Policija sicer čaka še na rezultate toksikoloških preiskav, ki naj bi podale točen vzrok smrti.

Maja lani zapustil Libijo

Ganem je bil več let eden od najtesnejših sodelavcev nekdanjega libijskega voditelja Moamerja Gadafija. Med letoma 2003 in 2006 je bil predsednik libijske vlade, po letu 2006 pa vodja državne naftne družbe in minister za nafto. Med vstajo v Libiji je maja lani prenehal sodelovati z libijskimi oblastmi in odšel v tujino, kjer je napovedal podporo libijskim upornikom.

Po navedbah policije je Ganem v zadnjem času živel na Dunaju. Z avstrijsko prestolnico je bil že prej tesno povezan, saj je imel več pomembnih položajev pri Organizaciji držav izvoznic nafte (Opec) s sedežem na Dunaju. V tem mestu živijo tudi člani njegove družine.