Drolčeva je dejala, da sta nastanek škode in njena višina odvisna tudi od tvornega sodelovanja med kmetom in lovcem. Po njenih besedah lovna sezona v Sloveniji ni časovno omejena in poteka skozi celo leto, saj so mlade kategorije divjih prašičev lovne skozi celo leto. Lovna doba merjasca je od 1. aprila do 31. januarja, medtem ko je lovna doba poljskega zajca od 1. oktobra do sredine decembra.

Upravljanje z divjadjo je v Sloveniji načrtovano

Slovenski lovci morajo med lovno sezono loviti skladno z zakonom o divjadi in lovstvu ter zakonom o orožju, pri tem pa ne smejo ogrožati varnosti obiskovalcev narave. Vse obiskovalce narave pa slovenski lovci skozi celo leto opozarjajo, da je treba naravo spoštovati. Za divje živali je namreč zelo pomembno, da se spuščenih psov ne spušča v naravo, pogosto pa prav spuščeni psi zaužijejo sredstva proti steklini, ki so namenjena lisicam.

Po navedbah Drolčeve je upravljanje z divjadjo v Sloveniji načrtovano, obdobja, ko bi šel lovec v gozd in uplenil prvo žival, ki je prišla mimo, že dolgo ni več. Plan letnega upravljanja z divjadjo mora upravljavec lovišča spoštovati, v nasprotnem primeru je kaznovan.

"V primeru, da je populacijska gostota prevelika, izbruhnejo kužne bolezni, primer so gamsi v Triglavskem narodnem parku, kjer je gostota gamsov izredno velika in so izbruhnile gamsje garje, zaradi katerih žival poginja v večmesečnih mukah," je pojasnila Drolčeva.

Lov na srne, divje prašiče, muflone in jelena

Poudarila je, da lovci v okolju izvajajo tudi druge aktivnosti, kot so ukrepi za preprečevanje povozov divjadi. Vsi slovenski lovci tako vsako leto opravijo v lovišču milijon ur prostovoljnega dela.

Glede krivolovstva v Sloveniji je Drolčeva dejala, da so v Sloveniji zaradi kulture in tradicije slovenskega lovstva nelegalni odvzemi zelo redek pojav, veliko bolj kot v večini evropskih držav.

V Sloveniji je lani v lovišču lovskih družin 1152 lovskih gostov uplenilo divjad. Najpogosteje so se odločili za lov na srne, po številčnosti si nato sledijo lov na divje prašiče, muflone in navadnega jelena. Vse te živali pa so bile v letnih planih načrtovane za odstrel.