"Sedaj tudi uradno potrjujemo izpustitev članov posadke italijanske ladje Enrico Ievoli ob obali Somalije," je v sporočilu za javnost zapisalo ministrstvo. Zunanji minister Giulio Terzi je ob tem izrazil veliko zadovoljstvo in dejal, da je bila izpustitev rezultat dolgotrajnih diplomatskih pogajanj, pri katerih so sodelovale tudi somalijske oblasti, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Italijanski premier Mario Monti je predsednika somalijske vlade Abdivelija Mohameda Alija februarja zaprosil, naj uporabi vsa možna sredstva, da doseže izpustitev posadke in tankerja. "Ta incident je dodaten dokaz za resnost varnostne grožnje, ki ga predstavlja piratstvo," je dejal Terzi.

Lastnik tankerja Domenico Ievoli je za italijansko tiskovno agencijo ANSA povedal, da je ladja že zapustila Somalijo in da se na njej nahaja italijanska vojska.

138 metrov dolgi tanker je ob ugrabitvi prevažal skoraj 16.000 ton natrijevega hidroksida. Tanker je bil že leta 2006 tarča ugrabitve blizu obale Jemna, a so ga po posredovanju italijanske vojaške ladje rešili.

Novembra in decembra lani so iz rok somalijskih piratov osvobodili že tri italijanske ladje. Pri dveh naj bi do predaje prišlo po plačilu odkupnine. Naftni tanker Savina Caylyn s 23 člani posadke so 21. decembra lani rešili iz krempljev piratov po več kot desetih mesecih.

Somalijski pirati v Indijskem oceanu prežijo na tuje ladje, ki jih nato ugrabijo in zadržujejo po več mesecev ter zahtevajo odkupnine v višini več milijonov evrov.