Policija vzrok nesreče, v katero sta bila vpletena dvonadstropni ekspresni vlak in krajevni vlak, še preiskuje, po poročanju medijev pa trčenje ni bilo zelo silovito. Številni potniki so kljub temu popadali po tleh, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Po podatkih železniškega podjetja NS so številni potniki utrpeli zlome kosti in zmečkanine. 42 potnikov naj bi bilo huje poškodovanih, 12 najhuje poškodovanih pa je v kritičnem stanju, je dejal predstavnik podjetja ProRail, ki je pristojno za vzdrževanje železniškega omrežja.

Po poročanju francoske tiskovne agencije AFP je zaradi poškodb umrla 68-letna ženska iz vzhodne Nizozemske.

Direktor železnic Bert Meerstadt je za medije povedal, da preiskava vzroka nesreče še poteka. Poudaril je, da je preiskovalcem treba dati dovolj časa, da natančno preiščejo vzrok nesreče. Najhujšo železniško nesrečo na Nizozemskem v zadnjih letih pa je označil za "nočno moro".

Število poškodovanih je po poročanju nizozemskih medijev visoko, ker je v trenutku nesreče mnogo potnikov stalo ali so še iskali sedeže. Večina poškodovanih so bili potniki krajevnega vlaka, ki je zapuščal glavno postajo in je bil namenjen v bližnji Uitgeest.

Pot navadno traja 28 minut, vendar je okrog 18.30 krajevni vlak blizu amsterdamske železniške postaje Sloterdijk čelno trčil v ekspresni vlak, ki je potoval v nasprotno smer.

Vlaka se pri trku nista prevrnila. Nesreča se je zgodila na mostu nad kanalom, kar je otežilo reševanje potnikov, še poroča dpa..