Kriminalisti Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU) so na območju Ljubljane danes izvedli šest hišnih preiskav, povezanih z zlorabo položaja pri izvajanju zakona o pomoči Pomurju. Robert Črepinko, ki vodi NPU, je popoldne v izjavi za medije pojasnil, da so kriminalisti v okviru preiskav preverjali sume storitve več kaznivih dejanj s področja gospodarske kriminalitete in korupcije.

Preiskave osebnega vozila ni bilo

"V preiskavi, ki jo NPU vodi od lanskega leta in jo usmerja specializirano tožilstvo, preverjamo sume storite več kaznivih dejanj zlorabe položaja in uradnih pravic, za katere kazenski zakonik predvideva od enega do osmih let zaporne kazni," je pojasnil.

Preiskovalcem pri tem pomagajo kriminalisti in policisti PU Ljubljana, gre pa za hišne preiskave pri fizičnih kot tudi pravnih osebah, je dejal Črepinko. Zaradi objektivnih razlogov sicer danes ni bila izvedena preiskava osebnega vozila, kot je bilo sprva predvideno.

"Današnje aktivnosti so le del celotne preiskave, v okviru katere smo že oktobra lani izvedli večje število hišnih preiskav. V vseh teh mesecih je skupina preiskovalcev dan za dnem preiskovala enormno število zaseženega gradiva," je pojasnil Črepinko. "Govorimo o več sto tisoč sporočilih, tako elektronskih kot drugih," je pojasnil.

Prepletanje zasebnih interesov in zlorabe uradne funkcije

S preiskavo želijo kriminalisti po njegovih besedah raziskati sum, da je šlo pri omenjenem projektu za prepletanje zasebnih interesov v povezavi z zlorabami uradnih funkcij, z namenom pridobivanja protipravne premoženjske koristi. Zaenkrat je škodo sicer nemogoče oceniti, je pa Črepinko danes ponovil oceno iz lanskega leta, da gre za več kot milijon evrov škode. Omenjena širša preiskava sicer še ni pri koncu, saj gre za pregled zelo obširnega gradiva, je pojasnil Črepinko.

Na agenciji Pristop so zjutraj potekale hišne preiskave. Kriminalisti Nacionalnega preiskovalnega urada so namreč preiskovali dokumentacijo o projektu Pomurje, kar je za Dnevnik.si potrdila njihova tiskovna predstavnica Katarina Prešeren. "Lahko potrdim, da na sedežu podjetja potekajo hišne preiskave glede Pomurja," je dejala Prešernova. Policisti naj bi pridržali Andreja Drapala. "Ta oseba bo pridržana tako dolgo, dokler bodo za to obstajali zakonski razlogi," je pojasnil Črepinko. Je pa Menegalija proti večeru sporočil, da so pridržanje odpravili.

Soustanovitelj in partner agencije Pristop Franci Zavrl, zadev ne komentira, saj preiskava še poteka. Dejal je le, da je to "stara zadeva, ki se odvija na različnih koncih."

Eno osebo začasno pridržali

V preiskavi sodeluje 34 kriminalistov in policistov. Kriminalistična policija je zaradi razlogov zbiranja obvestil in dokaznih predmetov o obravnavanih kaznivih dejanjih eni osebi odvzela prostost in jo začasno pridržala. Na agenciji Pristop so že zanikali ugibanja, da naj bi bil med preiskavo pridržan Franci Zavrl.

Policisti naj bi med drugim preiskovali Andreja Drapala, ki je v času projekta Pomurje sodeloval s Pristopom. Neuradno naj bi bil pridržan prav on.

Direktorica družbe Consensus Darinka Pek Drapal, kjer je zaposlen Andrej Drapal, je za Dnevnik.si potrdila, da so jih obiskali policisti. "Družba Consensus pa ni v postopku," je dejala in pripomnila, da preiskav drugih družb ne more komentirati. Več ni želela razkriti.

Neuradno naj bi hišno preiskavo opravljali tudi pri Urošu Haklu, ki je v Pristop prišel potem, ko ga je zapustil Drapal, ter pri Andreju Horvatu, ki je takrat vodil projektno pisarno vlade v Pomurju. Pri njem naj bi bili zaradi sumov klientelističnega in koruptivnega ravnanja pri pripravi javnih naročil..

Več sumov zlorabe uradnega položaja ali uradnih pravic

Z Generalne policijske uprave so sporočili, da preiskovalci urada skupaj s policisti ljubljanske policijske uprave izvajajo preiskovalne ukrepe v okviru obsežne kriminalistične preiskave resnih oblik gospodarske kriminalitete, ki jo usmerja specializirano državno tožilstvo. Preiskovalci preverjajo več sumov storitve kaznivih dejanj zlorabe uradnega položaja ali uradnih pravic.

Hišne preiskave se na podlagi odredb okrožnega sodišča v Ljubljani izvajajo na območju ljubljanske policijske uprave na petih naslovih, pri čemer se preiskujejo tako zasebni kot poslovni prostori in eno osebno vozilo. V preiskavah se iščejo materialni dokazi, ki bodo služili kot dokaz v nadaljnjem kazenskem postopku.

Razprava na twitterju

O preiskavi na Pristopu se je razprava razvnela tudi na družbeni mreži twitter. S Pristopa pa so na twitterju potrdili, da Franci Zavrl ni pridržan.

Tvita pa tudi kreativni direktor Pristopa Aljoša Bagola: "Crknjenega od dvodnevnega snemanja me zbudijo novice o kriminalistični preiskavi v firmi ... Casual friday pa tak. :)" Za povezavo na njegov račun kliknite na spodnjo sliko.