V SDS so v odzivu navedli le, da se bo Marinič, kot jim je znano, na današnjo odločitev sodišča pritožil. Z dokončnim komentarjem bodo tako počakali na pravnomočno sodbo.

"Sodba ni pravična, ni poštena"

Na kranjskem okrožnem sodišču se je danes končalo sojenje poslancu SDS Branku Mariniču, ki so ga spoznali za krivega napeljevanja k ponarejanju uradne listine ter ga obsodili na pogojno kazen pet mesecev zapora s preizkusno dobo enega leta. Tožilstvo mu je očitalo, da je izpit iz nemščine na fakulteti namesto njega opravljal nekdo drug. Marinič krivdo zanika in napoveduje pritožbo.

Poslanec SDS je po razsodbi povedal, da ga takšna odločitev preseneča. Sodišče po njegovih besedah ni pristalo na to, da bi v nadaljnji obravnavi dokazoval stvari, ki kažejo, da sodba "ni pravična, ni poštena". Prepričan je, da bi lahko v nadaljnjem postopku glavne obravnave sodišče upoštevalo dokaze, ki pričajo o tem, da očitanega dejanja ni storil.

Na vprašanje, ali bo ostal poslanec DZ, je Marinič odvrnil, da do danes o tem ni razmišljal, po današnji obravnavi pa si bo vzel čas za premislek. "Drugo pa je seveda stvar odločitev politične stranke, ki ji pripadam," je še dejal poslanec SDS.

Profesorica povedala, da je Mariniča danes videla prvič

Marinič naj bi kaznivo dejanje storil pred sedmimi leti, ko je profesorica nemškega jezika posumila, da je ustni del izpita namesto njega prišel opravljati nekdo drug.

Okrajno sodišče je že razsodilo, da je poslanec kriv in ga obsodilo na pogojno kazen štirih mesecev zapora s preizkusno dobo enega leta, a se je Marinič na postopek pritožil, zato zdaj sledi redna obravnava na sodišču.

Marinič je danes povedal, da je 13. aprila 2005 na izpitu iz nemščine osebno predložil indeks in izpitno polo rešil sam. Ne spomni pa se, ali je imel pisni izpit iz nemščine zjutraj ali popoldan.

Dejal je, da je bil ustni izpit v kabinetu profesorice Marjete Ekar nenavaden: "Odgovore sem moral pisati, zato sem vprašal: je to izpit ali zaslišanje?"

Marjeta Ekar je povedala, da Branka Mariniča danes vidi prvič v življenju. "Nikoli ni bil ne na mojem pisnem ne na ustnem izpitu iz nemščine." Na sojenju Mariniču so kot priče poleg nje prisotni nekdanji in aktualni dekan ter nekdanja tajnica FOV.

Preberite še Poslanec Marinič v četrtek le na sodišče? in Le kam je izginil poslanec Marinič.