Kot so pokazali rezultati preiskav milanskega tožilstva, sta si Belsito in nekdanji vodja stranke Umberto Bossi, ki je odstopil pred desetimi dnevi, iz strankarske blagajne prilaščala denar, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Belsitu, ki so ga minuli četrtek izključili iz stranke, očitajo tudi nezakonito financiranje stranke, goljufije na račun državne blagajne in pranje denarja. Tokrat je italijanska policija iskala diamante, ki naj bi jih z denarjem stranke kupil Belsito. Diamantov doslej še niso našli.

Tarči hudih obtožb sta tudi Bossijeva sinova Renzo in Riccardo. Slednja naj bi si po ugotovitvah organov pregona s pomočjo 41-letnega Belsita prilastila več sto tisoč evrov, ki jih je stranka prejela od države v obliki povračila volilnih stroškov.

Italija je sicer po izbruhu škandala v Severni ligi poostrila nadzor nad financiranjem strank. Po novem bodo stranke morale bilance objavljati na spletu, revidirale jih bodo revizijske hiše, nadzirala pa jih bo tudi posebna komisija za transparentnost.